Home Svaštara „SVEZNALAC“ VASPITAČICE JELENE

„SVEZNALAC“ VASPITAČICE JELENE

248
0

NOVOSADSKOJ VASPITAČICI JELENI NIJE SE SVIDELO ŠTA DECA UČE U VRTIĆU, PA JE SAMA SAMCIJATA NAPISALA KNJIGU ZA NJIH.

Ona je sama sastavila knjigu za predškolsku decu u nameri da ih što bolje pripremi za izazove škole i budućeg života

U vihoru stalnih reformi obrazovanja jedna vaspitačica je želela deci iz svog vrtića da pruži najbolji mogući start na najvećoj životnoj prekretnici – prelasku iz sveta dece u svet odraslih. Sada je rešila da pomogne svim mališanima u Srbiji.

Jelena Koprivica godinama vodi grupe predškolske dece u jednom vrtiću u Novom Sadu. Knjige koje se koriste, prema njenom mišljenju, ne podstiču decu da se uključe u nastavu. Ili su knjige suviše ozbiljne pa deca sa manjkom pažnje ne mogu da ih isprate, ili su mali udžbenici suviše nalik slikovnicama pa se deca tek u prvom razredu susreću sa pravim knjigama.

Jelenin udžbenik „Sveznalac“ decu uči šta su emocije. Ova vaspitačica smatra da je prepoznavanje ljubavi, sreće, tuge neophodno da bi deca međusobno bolje živela. U drugom delu udžbenika deca treba da uz pomoć nalepnica daju značenje određenim pojmovima. Poslednji deo knjige rezervisan je za ono što i odrasle ljude najviše plaši – matematiku.

– Dovoljno je da deca prepoznaju jedan broj. Oni pamte na osnovu prepoznavanja oblika. Ne treba insistirati da broj napišu, to treba da rade u školi – kaže ova vaspitačica.

Ona smatra da mlade generacije ne odlaze u školu dovoljno pripremljene i da zato imaju problem sa praćenjem nastave.

Jelena Koprivica je svojim sredstvima i znanjem dala konkretan doprinos reformi obrazovanja u Srbiji.

– Najeću podršku sam imala u porodici i kolegama – kaže ova preduzimljiva vaspitačica.

Ona naglašava da su crteži u knjizi autorsko delo umetnika sa kojima sarađuje. A kako izgleda njena knjiga pogledajte u snimku:

http://www.telegraf.rs/vesti/srbija/2907392-vaspitacici-jeleni-nije-se-svidelo-sta-deca-uce-u-vrticu-pa-je-sama-samcijata-napisala-knjigu-za-njih-foto-video

Foto: A. Nalbantjan

http://www.telegraf.rs

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here