Home Zanimljivosti SVE ŠTO NISTE ZNALI O PATULJCIMA IZ BAJKI!

SVE ŠTO NISTE ZNALI O PATULJCIMA IZ BAJKI!

1270
0

Patuljci su poznati kao ratnici sposobni da izdrže fizičke i magične udarce, vredni rudari i kovači kao i ispijači medovine u ogromnim količinama. Njihova misteriozna kraljevstva, izdubljena u unutrašnjosti planina su cenjena po bogatstvima koje poseduju i proizvodima kojima trguju.

Patuljci su bića sumnjičava prema strancima ali velikodušna prema retkim pojedincima koji su uspeli da zasluže njihovo poverenje. Vole zlato i dragulje toliko da to ponekad prelazi u pohlepu. Imaju jak osećaj za pravdu mada umeju i da preteraju u osveti. Gnomi se ponekad kunu: „Ako lažem, neka naljutim patuljka.“

Visoki su oko 1 metra ali su toliko široki i jaki da teže kao i ljudi. Koža, oči i kosa su im tamne. Veoma vole i neguju svoje brade. Vole jednostavnu odeću, frizure i brade. Žive oko 400 godina a smatraju se odraslim sa napunjenih 50 godina.

Lepo se slažu sa gnomima a u normalnim odnosima su sa ljudima i polušanima. Potrebno im je dosta da nekog zavole. Kažu: „Razlika izmedju poznanika i prijatelja je oko 100 godina.“

Smatraju da su vilenjaci nepredvidivi i lakoumni snobovi. Pa ipak, tokom vekova zajedničke borbe protiv orka, goblina i gnolova, vilenjaci su zaradili odredjeno poštovanje patuljaka. Patuljci ne veruju polu-orcima i to osećanje je obostrano ali pošto su pravični, pružiće pojedinim polu-orcima šansu da se dokažu.

Patuljci najčešće poštuju red i zakone iznad slobode volje i uglavnom su dobri. Avanturisti ipak ne moraju da se uklapaju u ovu opštu sliku jer to su uglavnom oni patuljci koji nisu mogli da se uklope u patuljačku zajednicu.

Patuljačka kraljevstva su prokopana duboko u unutrašnjosti planina, gde patuljci kopaju dragulje i plemenite metale i kuju čudesne predmete. U njihova kraljevstva dozvoljavaju ulaz ponekom pripadniku druge rase kojem veruju mada su i za njih pojedine lokacije zabranjene. Stvari  koje ne mogu da nađu u planinama nabavljaju trgovinom. Ne vole putovanje preko vode (loše ili nikako plivaju) pa često ljudi trguju sa njima ukoliko je potrebno robu prevesti preko vode.

Vrhovni bog patuljaka je Moradin, ‘Kovač duše’.

Patuljački jezik se naziva „Dwarven”(Dvarfen) a ima i svoje pismo (rune). Njihova literatura je uglavno istorija njihovih ratova kroz milenijume. Patuljačko pismo se (uz male ispravke) koristi i za neke druge jezike: Gnome, Goblin, Giant, Orc i Terran.

Vođa klana dodeljuje svakom patuljku ime u skladu sa tradicijom. Njegovo ime ne pripada njemu već klanu i ako mu nanese sramotu, klan mu oduzima ime i on ga ne sme više koristiti niti uzeti drugo ime.

Patuljak avanturista može biti motivisan nekim časnim pohodom, uzbudjenjem ili pohlepom. Dela koja donose slavu klanu, doneće i pojedincu poštovanje i status. Pobede nad džinovima i pribavljanje moćnih magičnih oružja su sigurni načini da patuljak stekne poštovanje zajednice.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here