Home Zanimljivosti SVE ŠTO NISTE ZNALI O ČETKICAMA ZA ZUBE…

SVE ŠTO NISTE ZNALI O ČETKICAMA ZA ZUBE…

48
0

Briga o higijeni okupirala je ljude hiljadama godina unazad. Čovek je veoma rano otkrio da pravilna nega otklanja probleme poput bolova i kvarenja zuba.

Drevni Kinezi bili su pronalazači prve četkice za zube na našoj planeti, a ona se sastojala od tankog komada drveta na čijem su vrhu bile zakačene smrznute i posebno obrađene svinjske dlake.

U vekovima koji su usledili naši drevni preci koristili su različita sredstva za pranje zuba, ali su ona najčešće bila slična prvoj, kineskoj četkici za zube. U mračnom srednjem veku briga o zubima kao da je pala u zaborav, ali već u 17. veku prve četkice za zube pojavile su se, doduše stidljivo, u Francuskoj.

U sledećem veku u Velikoj Britaniji je počela proizvodnja četkice za zube koju je osmislio Vilijam Edis.

Prvi Amerikanac koji je patentirao četkicu za zube bio je H. N. Vodsvort. Američke kompanije počele su masovno da proizvode ovo sredstvo za higijenu od 1885. godine.

Većina ovih četkica bila je prilično nezgrapna, s povećim drškama, najčešće napravljenim od drveta i sa životinjskom dlakom poređanom u nizove na vrhu. Tek tridesetih godina prošlog veka pronađena je četkica za zube s veštačkim dlakama od najlona.

Iako su im četkice za zube bile nadohvat ruke, u radnjama, Amerikanci decenijama nisu rado koristili ovaj proizvod, jer nisu imali naviku da peru zube. Ovu, za njih neobičnu, brigu o zubima i desnima doneli su na Američki kontinent njihovi vojnici koji su se borili u Drugom svetskom ratu. Tada je pranje zuba postala uobičajena i svakodnevna pojava u američkim domaćinstvima.

Moderna tehnologija uticala je na promenu izgleda četkice za zube, kao i na pronalazak novih materijala od kojih je ona pravljena. Drvo su zamenile plastika i guma, četkice za zube dobile su novi anatomski oblik, a njihov vrh usavršen je toliko da dopire i do najnepristupačnijih delova usta. U moderno doba na četkicama se nalazi i poseban dodatak za održavanje čistoće jezika.

Prva električna četkica za zube napravljena je u Švajcarskoj 1939. godine, a dve decenije kasnije na američkom tržištu pojavila se i moderna verzija električne četkice za zube.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka pronađena je i prva rotaciona električna četkica za kućnu upotrebu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here