Home Poznati SVE ŠTO NISTE ZNALI O AUTOGRAMIMA…

SVE ŠTO NISTE ZNALI O AUTOGRAMIMA…

247
0

Filografija je sakupljanje autograma i rukopisa. Ova neobična i retka vrsta kolekcionarstva uključuje stara rukopisna izdanja i dokumentaciju, pisma, potpise i sve sačuvane zabeleške s autorskim obeležjem.

U masi obožavalaca koji okružuju današnje slavne ličnosti nađu se i oni srećnici koji dobiju njihov autogram. Oni koji to ne uspeju, ili koji autogram žele s manje buke i više stila, moraju za njih da izdvoje pozamašnu sumu novca. Potpisi filmskih zvezda, političara, sportista, pisaca i muzičara prodaju se za stotine, čak i hiljade dolara. Postoje i potpisi neuporedivo dragoceniji od autograma aktuelnih TV zvezda. To su potpisi istorijskih ličnosti, kao što je Napoleon – oni su neponovljivi, izuzetno retki i vrede pravo bogatstvo.

Od svih sačuvanih primeraka rukom pisano pismo ima najveću vrednost, ne samo zbog potpisa autora već i zbog mogućnosti unutrašnjeg pogleda na njegovu ličnost. Na ceni su i pismo kucano na mašini, potpisani dokument i potpisana fotografija. Što su većeg formata, vredniji su; što je bolji kvalitet papira ili fotografije, bolje se i prodaje, dok mrlje i oštećenja snižavaju cenu.

Potpis naliv-perom vredi neuporedivo više od potpisa običnom olovkom jer ona s vremenom bledi. Ipak, ima i potpisa olovkom s visokom vrednošću, na primer, potpisi Džeronima, vođe Apača. Džeronimo je olovkom potpisivao kartice na Svetskom sajmu u Sent Luisu 1904. godine. One se danas prodaju po ceni od čak 5.000 dolara.

Bez sumnje, najvredniji na svetu je potpis Viljema Šekspira. Postoji samo šest autentičnih primeraka njegovog potpisa, dva na finansijskoj dokumentaciji, jedan na njegovoj hipoteci i tri u testamentu. Svih šest čuvaju se u zvaničnim institucijama, ali u slučaju prodaje na aukcijama svaki od tih primeraka procenjuje se na pet miliona američkih dolara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here