Home Svaštara SVAĐE IZMEĐU BRAĆE I SESTARA SU DOBRE ZA NJIH, TVRDE STRUČNJACI

SVAĐE IZMEĐU BRAĆE I SESTARA SU DOBRE ZA NJIH, TVRDE STRUČNJACI

220
0

DOBRE vesti za roditelje koji su umorni od neprestanih svađa između svoje dece! Naime, stručnjaci tvrde kako nesuglasice, svađe i rivalstvo među braćom i sestrama može podstaći mentalni i emocionalni razvoj, povećati zrelost i poboljšati socijalne veštine.

Naučnici su došli do tih spoznaja zahvaljujući petogodišnjem istraživanju. No naglašavaju kako je doći do tih benefita moguće samo ako su deca ravnopravna u verbalnoj borbi i ako zajednički pronalaze kompromise.

„Što su braća i sestre borbeniji i što se više svađaju te što više starije dete mlađe „spušta na zemlju“, to više uče složene lekcije o komunikaciji i veštinama jezika“, rekla je dr. Kler Hadžes, autorka knjige „Social Understanding and Social Lives“.

Na temelju ovog istraživačkog projekta o braći i sestrama, projekt Centra za porodična istraživanja univerziteta u Kembridžu ispitivao je kognitivni i socijalni razvoj dece uzrasta od dve do šest godina.

„Što se deca više međusobno uzrujavaju, to više uče o regulaciji svojih osećaja i o tome kako mogu uticati na emocije drugih“, dodala je Hadžes te istakla: „Naravno, ako rivalstvo braće i sestara izmakne kontroli, to može biti vrlo negativno. Istrajno nasilje snažan je predsakzivač da će agresivno dete maltretirati svoje vršnjake.“

Džudi Dun, profesorica razvojne psihologije na Institutu za psihijatriju, rekla je da iako se „možda nećete osećati tako, suparništvo braće i sestara može biti konstruktivno, pripremajući ih za važne veze kad postanu stariji.“

Dr. Tina Kretšmer, koautorka ovog istraživanja, smatra da roditelji ne bi trebali da pokušavaju da uguše rivalstvo svoje djece.

„To je prirodni deo odnosa braće i sestara i ima svoje dobre strane: može ih motivisati da odaberu različite niše u kojima će se istaknuti“, rekla je.

No Doroti Rouv, psiholog i autorka knjige „My Dearest Enemy, My Dangerous Friend: Making and Breaking Sibling Bonds“, veruje da bi roditelji trebali intervenisati u nesuglasicama kako bi pokazali braći i sestrama da postoji bolji način rešavanja njihovih problema. Takođe, kaže da bi roditelji trebali izbegavati da zauzimaju stranu jednog deteta i ostati smireni, piše The Guardian.

https://www.index.hr/mame/clanak/svadje-izmedju-brace-i-sestara-su-dobre-za-njih-tvrde-strucnjaci/2227787.aspx

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here