Home Poznati STANLIO I OLIO – KRALJEVI KOMEDIJE

STANLIO I OLIO – KRALJEVI KOMEDIJE

639
0

Stanlio i Olio su bili američki komičarski duo koji su činili britanac Sten Lorel (1890.-1965.) i amerikanac Oliver Hardi (1892.-1957.). Popularnost su stekli početkom dvadesetog veka zahvaljujući radu na filmu, ali takođe i igranjem pozorišnih predstava širom Amerike i Evrope. Ovaj dvojac se smatra jednim od najboljih i najčuvenijih u istoriji filma.

Dva komičara su prvi put radila zajedno 1919. na filmu “The Lucky Dog”, koji je emitovan 1921. Posle toga su neko vreme snimali odvojeno kratke filmove za Hal Rouč studio tokom 1920-tih. Godine 1926. ponovo su počeli da se pojavljuju zajedno, a zvanično su postali tim 1927.

Vremenom su postali najpoznatije i najisplativije zvezde filmskog studija Hal Rouč. Među njihovim najpopularnijim filmovima su “Sons of the Desert” (1933), “Way Out West” (1937), “Block-Heads” (1938); i kraći “Big Business” (1929), “Helpmates” (1932) i, njihov oskarom nagrađivan, “The Music Box” (1932).

Filmski par je napustio studio Rouč 1940, da bi se u to vreme pojavili u osam komedija niže produkcije za filmske studije 20th Century Fox i Metro-Goldwyn-Mayer.

Od 1945. do 1950. nisu se pojavljivali na filmu već su se posvetili pozorištu. Svoj poslednji film (Atoll K/Utopija) su snimili u Francuskoj pre nego što su se povukli 1951.

Zajedno su nastupali u 106 filmova. Glumili su u 40 zvučnih, 32 kratkometražna filma i 23 dugometražna, a u preostalih 11 filmova su imali gostujuće uloge.

Ono što mnogi njihovi obožavaoci ne znaju, jeste da su ova dva potpuno fizički suprotna lika, zapravo bili jako bliski prijatelji u stvarnom životu. Jedno o drugom pričali su sa puno ljubavi i privrženosti.

U maju 1954. godine, Hardi je imao prvi ozbiljan zdravstveni problem, kada je pretrpeo blagi srčani udar. Zbog toga je, prvi put u svom životu, odlučio da brine o svom zdravstvenom stanju. Izgubio je više od 70 kilograma za nekoliko meseci, čime je potpuno promenio svoj izgled.

Čuveni Olio je pretrpeo veliki moždani udar 14. septembra 1956. godine zbog kojeg je ostao nepokretan, a nije mogao ni da govori. Tih dana ga je svakodnevno posećivao njegov prijatelj Stanlio. Kako je Oliver sada ćutao, ćutao je i Sten.

Zahvaljujući umeću komuniciranja mimikom, koje su godinama gradili na filmu, Sten je bio jedan od retkih koji je u tom periodu mogao da komunicira sa svojim prijateljem.

Oliver Hardi je pretrpeo još dva moždana udara početkom avgusta 1957. godine i pao u komu iz koje se nikada nije oporavio.

Umro je od cerebralne tromboze 07. avgusta 1957. godine, u svojoj 65. godini života. Njegovi kremirani ostaci nalaze se u masonskom vrtu Valhala u severnom Holivudu.

Dve godine ranije, i Sten je pretrpeo srčani udar i, u vreme sahrane, bio je na oporavku. Bio je to razlog zbog kojeg nije mogao da uputi poslednji pozdrav svom nerazdvojnom prijatelju.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here