Home Svaštara ŠTА UČINITI KADA DETE SVAKODNEVNO PROTESTUJE ZBOG ODLASKA U VRTIĆ?

ŠTА UČINITI KADA DETE SVAKODNEVNO PROTESTUJE ZBOG ODLASKA U VRTIĆ?

360
0
The End

Razumljivo je da roditelji odvode dete u vrtić jer nema ko da ga čuva dok su oni na poslu i jer žele da nauči da funkcioniše u kolektivu, ali nakon što dete stigne kući, trebali bi mu posvetiti što više vremena.

Neretko se događa da tokom tnedelje najmlađi provode veoma malo vremena s roditeljima. To se, nažalost, često odnosi i na vikend, kada roditelji pokušavaju da obave kupovinu, počiste kuću i opet nemaju vremena za decu koja tada provode vreme s bakom ili dadiljom…

Nije ni čudo što se onda deca bune zbog odlaska u vrtić. Čini im se da su upravo odlasci u vrtić krivi za nedovoljno druženje s roditeljima, za čim toliko žude. Ostaju emocionalno neispunjena i njihova tuga je iz dana u dan sve veća. Tada nastoje da se dosete kako da ostanu kod kuće i zadrže bar jednog roditelja uz sebe.

Jednom kad otkriju da mama može ostati s njima kod kuće kada su bolesna, moguće je da se požale na bolove ili neke druge poteškoće i kad ih ne budu stvarno osećali… Deca se snalaze kako znaju i umeju pa često krivo zaključuju zašto roditelji nisu stalno prisutni.
Dete može postati nesrećno ako u vreme kad dobije brata ili sestru krene u vrtić. Može pomisliti da ga roditelji odvode u vrtić samo kako bi više vremena mogli provoditi s mlađim detetom. Zato nemojte dete upisati u vrtić odmah nakon rođenja bebe, nego nekoliko meseci pre ili kasnije.

Pružite detetu dovoljno pažnje i ljubavi. Nastojte da što češće komunicirate s detetom. Za to nije potreban nikakav poseban povod. Jednostavno, izmenjujte misli i osećaje – time ćete produbiti odnos i stvoriti još veću bliskost. Tako će vaše maleno znati da ga cenite i volite, da je vaša ljubav bezuslovna.

Nastojte da vreme koje posvetite detetu bude ispunjeno kvalitetnim sadržajima, što je puno važnije od količine zajednički provedenog vremena. Nakon što stigne kući iz vrtića, porazgovarajte s njim o tome što mu se tog dana dogodilo, poigrajte se zajedno i neka oseti da je centar vašeg sveta. Često ga hvalite i govorite mu koliko ga volite. Ono mora u svakom trenutku znati da ga mama i tata vole najviše na svetu.

Tekst: Ivančica Tarade

http://www.roditelji.hr

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here