Home Info ŠTA SE KROZ ISTORIJU DEŠAVALO 16. JULA… Na današnji dan: Osnovano Srpsko...

ŠTA SE KROZ ISTORIJU DEŠAVALO 16. JULA… Na današnji dan: Osnovano Srpsko narodno pozorište, prve papirne novčanice uvedene u Evropi…

26
0

622.- Istoričari smatraju da ovim datumom počinje prva godina islamske ere, odnosno dan kada je Muhamed, sa svojim pristalicama napustio Meku da bi osnovao prvi centar nove vere u Medini.

 

 1. – Zbog sukoba oko pitanja da li rimski papa ima primat među hrišćanskim poglavarima, došlo je do raskola između rimske i carigradske hrišćanske crkve. Spor je kasnije doveo do „velike šizme“ i stvorene su dve crkve – istočnopravoslavna i zapadna rimokatolička.

 

 1. – Prema naredbi španskog osvajača Fransiska Pizara, ubijen je car Inka Atahualpa, iako je dao traženi otkup – jednu sobu punu zlata i dve pune srebra.

 

 1. – Stokholmska banka izdala je prve papirne novčanice u Evropi.

 

 1. – Rođen je srpski vojvoda Petar Bojović, čuveni vojskovođa u ratovima 1912 -18. Zaslužan je za pobede u Prvom balkanskom ratu nad turskom vojskom u bitkama kod Kumanova i Bitolja (1912), a u Drugom balkanskom ratu za uspeh u bici kod Bregalnice (1913) nad bugarskom vojskom. Za uspehe u Prvom svetskom ratu dobio je čin vojvode. Kao komandant Prve armije, 1. novembra 1918. oslobodio je Beograd. Umro je 1945. godine u Beogradu i sahranjen je bez vojnih počasti.

 

 1. – Osnovano je Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu.

 

 1. – Rođen je norveški istraživač Rual Amundsen prvi čovek koji stigao na Južni pol (1911). Poginuo je u junu 1928. u avionskoj nesreći, pokušavajući da pronađe nestalu italijansku ekspediciju koja je krenula ka Severnom polu.

 

 1. – Osujećen je pokušaj boljševika da preuzmu vlast u Rusiji, Trocki je uhapšen, a Lenjin se povukao u ilegalu.

 

 1. – U Jekaterinburgu je ubijen poslednji ruski car Nikola II Romanov i članovi njegove porodice.

 

 1. – U Oklahoma Sitiju postavljen je prvi u svetu parking merač.

 

 1. – SAD su u pustinji Alamogordo, u državi Novi Meksiko, izvršile prvu probu atomske bombe, pod šifrovanim nazivom „Triniti“.

 

 1. – Na stadionu „Marakana“ u Rio de Žaneiru, Urugvaj je u finalu svetskog prvenstva pobedio Brazil sa 2:1, osvojivši drugi put svetski fudbalski šampionat. Utakmicu je pratilo 199.000 gledalaca.

 

 1. – Američki vasionski brod „Apolo 11“ lansiran je iz Kejp Kanaverala u istorijsku misiju ka Mesecu sa astronautima Nilom Armstrongom, Edvinom Oldrinom i Majklom Kolinsom.

 

 1. – Umro je nemački pisac Hajnrih Teodor Bel, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1972, najprevođeniji nemački pisac posle Drugog svetskog rata („Grupni portret s damom“, „Mišljenje jednog klovna“).

 

 1. – Umro je austrijski dirigent Herbert fon Karajan, jedan od najvećih dirigenata 20. veka. Od 1949. bio je dirigent Bečkog simfonijskog orkestra, od 1955. vodio je Berlinsku filharmoniju, a od 1956. do 1964. bio je direktor Bečke državne opere.

 

 1. – Na Filipinima je u zemljotresu poginulo više od 1.600 ljudi.

 

 1. – Umro je Čarls W. Svini, američki pilot koji je upravljao bombarderom koji je bacio atomsku bombu na japanski grad Nagasaki 1945. godine.

 

 1. – Umro Džon Lord, bivši klavijaturista grupe „Dip parpl“ i koautor nekih od njihovih najpoznatijih pesama („Smoke on the Water“), imao je uspešnu i solo karijeru, a poznat je po muzičkoj fuziji roka i klasičnih i baroknih formi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here