Home Info ŠTA SE DOGAĐALO 14. APRILA U PROŠLOSTI?

ŠTA SE DOGAĐALO 14. APRILA U PROŠLOSTI?

38
0

1629 – Rođen je holandski matematičar i astronom Kristijan Hajgens (Christian Huygens). Otkrio je prsten oko Saturna i konstruisao časovnik s klatnom.

1759 – U Londonu je umro nemački kompozitor Georg Fridrih Hendl (Friedrich Handel). Njegov veliki opus sadrži opere, oratorijume i veliki broj kompozicija za orkestar, a najpoznatiji su oratorijumi „Mesija“, „Izrael u Egiptu“ i „Saul“.

1865 – Predsednik SAD Abraham Linkoln (Lincoln) smrtno je ranjen u atentatu nekoliko dana po završetku građanskog rata. Na njega je u loži vašingtonskog pozorišta pucao Džon But (John Booth). Linkoln je umro dan kasnije, a novi predsednik postao je Endrju Džonson (Andrew Johnson).

1883 – Rođen je pisac Sima Pandurović, jedan od osnivača srpske moderne.

1904 – Rođen je engleski pozorišni i filmski glumac Ser Džon Gilgud (John Gielgud). Slavu je stekao ulogama Šekspirovih junaka, a filmsku nagradu Oskar dobio je 1981, za ulogu u filmu „Artur“.

1917 – Umro je poljski lekar Ludovik Lazar Zamenhof (Lazarus Ludwig), izumitelj esperanta, kombinacije niza svetskih jezika. Pod pseudonimom Dr Esperanto izdao je 1887. godine udžbenik novostvorenog jezika „Lingvo Internacia“.

1930 – Pesnik Vladimir Vladimirovič Majakovski, jedan od utemeljivača ruskog futurizma, autor lirskih poema „Oblak u pantalonama“ i „Flauta kičma“, izvršio je samoubistvo u Moskvi.

1986 – Umrla je francuska književnica Simon de Bovoar (Simone de Bovoar), životna saputnica Žan Pol Sartra (Jean Paul Sartre). Njena knjiga „Drugi pol“ bila je inspiracija feminističkog pokreta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here