Home Svet oko nas ŠTA RADE ŽIVOTINJE ZIMI?

ŠTA RADE ŽIVOTINJE ZIMI?

4146
0

Brrrrrr, zima nas je naterala da se toplo obučemo, upalimo grejanje i iz toplih soba gledamo kako mraz ili snežne pahulje prekrivaju dolove i bregove. Kad pritisnete nosiće uz hladne prozore dok iz mamine kuhinje miriši fina večera, pomislite li šta sada rade životinjice? Imaju li se gde skloniti, gde pronalaze hranu?

Da bi životinje preživele zimu, moraju se dobro pripremiti.
Mnoge od njih čine zadivljujuće stvari kako bi  preživele, npr. prespavaju čitavu zimu. Taj vrlo dubok san naziva se hibernacija.
U tom stanju životinje trebaju vrlo malo, ili čak nimalo hrane. Najpoznatiji zimski spavač je medved, ali zimu prespavaju i tvorovi, neke vrste šišmiša i žaba, zmije i neki insekti. Druge životinje zimi ostaju aktivne, pa se moraju prilagoditi novonastaloj situaciji.

Najteže im je doći do hrane. Životinje koje spavaju zimski san puno jedu leti kako bi stvorile masne naslage koje im pomažu izdržati dugu zimu bez hrane.

Neke životinje, poput veverica, miševa i dabrova, u jesen skupljaju dodatnu zalihu hrane i spremaju ju u svoja zimska skrovišta.

Zečevi i jeleni za jelo skupljaju mahovinu, grančice, koru i lišće. Neke druge životinje prilagođavaju se tako da u različitim godišnjim dobima jedu različitu hranu. Tako,  crvena lisica u proleće, leto i jesen jede voće i insekte, a zimi, kada ih ne može naći, umesto njih jede male glodare.

Za zaštitu od hladnoće, životinje već u jesen dobijaju čvršće, gušće i toplije krzno, koje kod nekih menja i boju, kako bi se lakše sakrile u snegu. Druge zaštitu nalaze u rupama u drveću, u starim deblima, ispod kamenja i lišća, ili pod zemljom.

Da bi im ostalo toplo, veverice i miševi se znaju skupiti u grupice u kojima se greju stišćući se jedni uz druge.

Neke ptice pre zime migriraju. To znači da se sele u druge delove sveta gde je toplije i gde mogu naći potrebnu hranu. Svoje daleko putovanje u toplije krajeve počinju već u jesen.
Neke putuju u jatima. Jato gusaka, na primer, leti u obliku slova „V“, praveći pritom veliku galamu. Neke druge ptice, kao na primer drozdovi, gnjurci, čaplje, neke sove, kukavice i detlići, lete same.

Kao što vidimo, za životinje je zima velik izazov i nije im lako preživeti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here