Home Zanimljivosti ŠTA PREDSTAVLJAJU SUZE NA LISTU ADAMA?

ŠTA PREDSTAVLJAJU SUZE NA LISTU ADAMA?

472
0

Adam se odavno gaji kao sobna biljka. Za ovu biljku karakteristično je to što joj donji listovi izumiru, dok se vršni naizmenično jedan za drugim razvijaju. Veoma karakteristična pojava za sobne vrste adama je gutacija, tačnije izbacivanje kapi vode sa vrhova listova (“plač adama”).

Gutacija omogućuje nesmetan protok vode kroz biljku u uslovima povećane vlažnosti vazduha u tropskim šumama, kada je stomaterna transpiracija otežana. Ova pojava je i u sobnim uslovima češća pri redovnom zalivanju i povećanoj vlažnosti vazduha. Smanjenje vlažnosti vazduha do kojeg dolazi prilikom povećanja broja biljaka smanjuje i intenzitet gutacije. Postoji verovanje da kapljica koja se pojavljuje na listovima, predstavlja tugu za Evom.

Osim što se gaji u sobi, mnogi gaje adam i napolju, samo je potrebno da ima svetlosti, zato ga i zovu biljkom svetlosti, mada ga ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti jer mogu listovi da mu požute.

Karakteristično je da adamove listove treba brisati svakog dana vlažnim sunđerom.  Idealna temperatura zimi je 15 stepeni, a minimalna koju može da izdrži je 5 stepeni.  Prihranjuje se  svakih 7 do 14 dana, a u toku zime jednom mesečno tečnim đubrivom koje se rastvara u vodi.

Adamu odgovara jaka, ali propustljiva plodna zemlja. Najbolje je da se zasadi u kompost za lisnate biljke pomešan sa nešto šljunka i vrtne zemlje. Dobar izbor je mešavina vrtlarske zemlje koja se nabavlja u cvećarama, jer je dezinfikovana. Najbolje vreme za presađivanje adama je januar ili februar. Tom prilikom ne treba dirati zemlju oko žila da se ne bi oštetio korenov sistem. Ako biljka ima pelcere, najbolje ih je skidati nožem. Nožem se zahvati deo rizoma, čime se obezbeđuje uspešno gajenje nove biljke. Da bi užiljavanje bilo brže pelcer se sadi u što manju saksiju koja se stavlja u prostoriju sa temperaturom od 20 do 23 stepena.

https://domacinskakuca.rs/2019/01/10/agro-vesti/sta-predstavljaju-suze-na-cvetu-adama/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here