Home Poznati ŠTA JE DESANKA MAKSIMOVIĆ GOVORILA O SEBI KAO UČITELJICI

ŠTA JE DESANKA MAKSIMOVIĆ GOVORILA O SEBI KAO UČITELJICI

22
0

DESANKA MAKSIMOVIĆ, omiljena i među đacima kojima je predavala, je na pitanje kakva je bila učiteljica svojim đacima, objasnila zapravo suštinu:

„Pa, kako da kažem, ja sam verovala da sam mnogo stroga, a đaci su govorili da sam blaga. To znači da sam bila stroga u pogledu zahteva da ono što zadam da se nauči, da se lepo nauči, a kad je došla kazna kad moram dati jedinicu, nisam se radovala i nisam ih ni davala, nego sam pustila đaka sutradan ili prekosutra da kaže ono što sam zadala“, rekla je Desanka Maksimović i nastavila:

„Ne mora neko znati znanje danas, može ga znati i posle tri dana. Ja nisam bila tako glupa da zahtevam od deteta do tog dana. Znanje je znanje, makar se steklo i posle pet dana, i mogla sam, volela sam i htela da sačekam dete nauči. Nekome je mama bolesna, nekome je tata otišao na operaciju, neko je bio istučen ujutru što nije oprao zube, i kako će on meni lepo govoriti… Pa ga ja sačekam da sve te nevolje prođu. U tom pogledu sam bila ne blaga, nego normalna“, objasnila je pesnikinja.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here