Home Svaštara ŠTA DETE TREBA DA (NA)UČI PRE POLASKA U ŠKOLU?

ŠTA DETE TREBA DA (NA)UČI PRE POLASKA U ŠKOLU?

294
0

Rano učenje, prve navike, važnost čitanja i slušanja…

Generacije baka i deka, a donekle i roditelja današnjih predškolaca, imale su sasvim drugačije odrastanje. Vreme su provodili igrajući se napolju, uz mnogo priče i pokreta, ni ne sluteći da upravo na takav način, najviše podstiču svoj motorički i intelektualni razvoj. Broj poremećaja držanja tela, ravnih tabana ili kratkovidosti jedva da je postojao.

Deca danas ni verbalno ni motorički nisu aktivna. Vreme provode pred TV-om ili kompjuterom i igraju igrice po nekoliko sati dnevno. TV ne traži nikakvu interakciju, pa je zato i sposobnost govora ili uspavana ili poremećena. Ovakvo ponašanje roditelji tolerišu, pravdajući se da“sva deca to sada rade”, a neretko, i sami brane detetu da bude fizički aktivno, strepeći od mogućih povreda,  ne razumejući da time usporavaju brojne segmente razvoja svog deteta, pa čak i njegov intelektualni razvoj.

Na pitanje: „Da li je vama neko nekada branio da skačete?“, roditelji odgovaraju: „Nije, ali kakve to ima veze sa inteligencijom?”

Međutim, kada vi ne dozvoljavate detetu da bude fizički aktivno, direktno utičete na broj sinapsi koje se u njegovom mozgu formiraju. Aktivnosti koje dete ne primenjuje šalju mozgu informacije da te aktivnosti nisu važne (pokret ili „vid na daljinu“…). Rezultat takvog odrastanja je veliki broj dece koja imaju ravne tabane, brojne poremećaje motorike, govora, povećanu kratkovidost u najranijem uzrastu.

Zato je izuzetno važno da ovo vreme iskoristite na najbolji mogući način:

Negujete pokret. Omogućite detetu da skače, igra se, trči, jer ono tako razvija svoju motoriku, utiče na povećanje broja sinapsi u mozgu… a sve to kroz igru, potpuno neosetno i nesvesno da je proces učenja uveliko u toku.

Razgovarajte sa detetom, postavljajte mu pitanja, odgovarajte na njegova pitanja. Kada mu čitate priču podstičite ga da vas prekida, pita šta koja reč znači. Razgovarajte, pevajte, šapućite… ali neka reč bude stalno prisutan oblik kontakta među vama

Pre polaska u školu, edukativnim igrama kao što su: puzzle, slgalice, igre memorije, traženje razlika na dva crteža, skrivalice…. Podstičite razmišljanje kroz simbole, asocijacije, razumevanje.

Početno čitanje

Često roditeljsko pitanje: “Kako da zainteresujem dete za čitanje?”, ima, zapravo, veoma jednostavan odgovor: “Čitajte svom detetu”. Ali, čitajte mu i kada ono već zna da čita samostalno, naizmenično, (vi njemu, ono vama), tekstove po izboru deteta. Čitanje omogućava detetu sticanje iskustva s različitim rečima, načinima korišćenja jezika, ritmova i zvukova, učvršćuje vašu međusobnu vezu, obogaćuje rečnik, smiruje… Slušajući pesme i priče, deca podstiču maštu i koncentraciju, pa ranije počinju da shvataju koncepte prostora, vremena i uloga, a i njihov odnos prema knjigama i literaturi postaje mnogo prisniji.Rezultati naučnih istraživanja potvrđuju da deca koja su u predškolskom uzrastu bila izložena uticaju jezika (preko knjiga i kroz razgovor) imaju bolje rezultate u školi i kasnijem učenju.

Aktivno slušanje

Za razliku od “običnog” slušanja, aktivno slušanje podrazumeva potpunu pažnju i usredsređenost na ono što se čuje. Blisko je povezano sa koncentracijom. Naučite vi aktivno da slušate svoje dete, kako biste mu primerom pokazali kako da bude aktivno u slušanju, i ono.

Pred polazak u školu, mnogi roditelji su zabrinuti kako će se njihovo dete snaći u novoj sredini, odgovoriti na obaveze. Kako biste mu olakšali prihvatanje ove velike promene, učinite mu predškolski period stimulativnim, edukativnim, zabavnim. Igrajte se, skačite, čitajte, razgovarajte. Tako ćete ovaj period života deteta, provesti i vi i ono na najlepši, najkorisniji mogući način. Možete li zamisliti nešto bolje?

Autor Jelena Holcer

http://roditeljstvonovogdoba.com

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here