Home Zanimljivosti ŠTA BI VAM SE DOGODILO AKO NE PERETE KOSU GODINU DANA?

ŠTA BI VAM SE DOGODILO AKO NE PERETE KOSU GODINU DANA?

112
0

Pokret protiv korišćenja šampona u SAD-u sve je popularniji, a “Business Insider” je odlučio da proveri šta bi se dogodilo da ne peremo kosu godinu dana.

“No Poo” pokret zagovara pranje kose blažim alternativama šampona, a okuplja ljude koji tvrde da nisu mesecima, a neki i godinama, prali kosu šamponom. Šta bi se zaista dogodilo da ne perete kosu godinu dana? Kako bi dobili odgovor na to pitanje, novinari “Insider”-a obratili su se dermatologu Anđeli J. Lamb, MD, iz bolnice “Mount Sinai” u Njujorku.

Anđela kaže kako šamponi uglavnom rade ono što se zove saponifikacija. Objašnjava da se ispiranjem šampona skida i prljavština, ali i ulje s kose.

Većina konvencionalnih šampona zapravo su previše dobri u onome što rade, skidajući previše ulja s kose do tačke u kojoj počnete da proizvodite dodatno ulje za kompenzaciju. Kao rezultat toga, nakon prvih nekoliko dana bez korišćenja šampona, vaša kosa će izgledati masnije, pogotovo ako imate ravnu kosu.

Nakon mesec dana bez šampona, ulje će uhvatiti popriličnu količinu mrtvih ćelija kože, prljavštine, a možda čak i bakterija, koje bi mogle uzrokovati svrab vlasišta te čak i neugodno mirisati.

Nakon šest meseci do godinu dana, sve to može dovesti do začepljenja folikule vlasi te, s vremenom, i do stanjivanja kose ili čak do njenog gubitka. Tu je i rizik od infekcije od svih skupljenih bakterija na vlasištu.

Anđela kaže kako bez pranja kose neki mogu kraće, a drugi duže – zavisno od stila frizure. Za one koji žele da smanje učestalost pranja kose, kaže da je najbolje probati tri puta nedeljno pa videti kako će ispasti.

Kad je reč o pranju kose, vrhunski britanski frizer tvrdi da verovatno to čitav život radite pogrešno, a otkrio je da ljudi najčešće koriste previše šampona.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here