Home Svaštara ŠTА BI ČETVOROGODIŠNJAK TREBAO DA ZNA?

ŠTА BI ČETVOROGODIŠNJAK TREBAO DA ZNA?

1595
0

Nedavno sam gledala portal za roditelje i pročitala tekst koji je napisala majka jer je bila zabrinuta da njen sin od četiri ipo godine ne zna dovoljno. “Šta bi četvorogodišnjak trebao da zna?” pitala je.

Većina odgovora me nije samo rastužila, već i prilično uzrujala. Jedna mama je napisala ogroman spisak svih stvari koje njen sin zna. Broji do 100, zna planete, piše svoje ime i prezime i tako dalje. Ostali su se priključili tvrdeći da njihova deca još više toga znaju, a neka od njih imaju samo 3 godine. Nekoliko ih je podelilo linkove na stranice na kojima piše spisak stvari koje deca trebaju da znaju s obzirom na uzrast. Najmanje njih je reklo kako se svako dete razvija svojim tempom i da nema razloga za brigu.

Najviše me pogodilo to što su te mame odgovarale zabrinutoj majci na način da ju samo još više uznemire time što su pisale spiskove stvari koje njihova deca znaju, a njen sin još ne zna. Toliko smo kompetitivni da su čak i deca predškolskog uzrasta postala naši trofeji i tema za hvaliti se. Detinjstvo ne bi trebalo da bude trka.

Ovde nudim svoj spisak onoga što bi četvorogodišnjak trebao da zna.

 1. Dete bi trebalo da zna da je voljeno potpuno i bezuslovno, uvek i zauvek.
 • Trebalo bi da zna da je bezbedno i kako da ostane bezbedno samo u javnosti, s drugima, i u različitim situacijama. Treba da zna da može da veruje svojim instinktima vezanim za druge ljude i da nikada ne mora da radi ono što misli da nije dobro, bez obzira na to ko to traži od njega. Treba da zna svoja prava i da je njegova porodica tu da ga podrži.
 • Treba da zna kako da se smeje, postupa smešno, glupira se i koristiti svoju maštu. Treba da zna da je uvek u redu obojiti nebo narandžasto i nacrtati mački šest nogu.
 • Treba da zna šta ga zanima i veseli i da bude ohrabreno da sledi to. Ako ga ne zanima učenje brojeva, njegovi roditelji trebaju da znaju da će ih već naučiti i pustiti ga da proučava rakete, da crta, da proučava dinosauruse ili da se igra u blatu.
 • Treba da zna da je svet čudesan baš kao što je i ono čudesno. Treba da zna da je prekrasno, neverovatno, kreativno, saosećajno i odlično. Treba da zna da je isto vredno provesti dan vani praveći lančiće od cveća, kolače i kućice od blata kao i vežbanje fonetike. Zapravo, ono prvo je puno vrednije.

Ono šta roditelji trebaju da znaju je još važnije.

 1. Svako dete nauči da hoda, govoriti, čita i računa svojim tempom i da to neće imati nikakav uticaj na to koliko ono to dobro radi.
 • Najveći pokazatelj da će dete imati visoka akademska dostignuća i rezultate na ispitima je čitanje deci. Ne čitanje ceduljica, ne udžbenika, ne knjiga namenjenih predškolskoj deci, ne igračaka ili kompjutera, već da mama i tata odvoje vreme i ujutro i(li) uveče sednu i čitaju deci prekrasne knjige.
 • Ako je dete najpametnije ili najbolje u razredu, to nema nikakve veze s time da li je i najsrećnije. Toliko smo obuzeti time da naša deca budu napredna, da im krojimo živote s brojem zadataka i stresa koliko i mi imamo. Jedan od najvećih darova što možemo dati deci je jednostavno, bezbrižno detinjstvo.
 • Naša deca zaslužuju da budu okružena knjigama, prirodom, umetničkim priborom i slobodom da to sve istražuju. Većina nas bi mogla da skloni 90 posto dečijih igračaka i one im neće nedostajati, ali neke stvari su važne – igračke kojima se gradi nešto, poput Lego kocaka, kreativne igračke kao i razne vrste umetničkog pribora, muzički instrumenti, odeća za prerušavanje i knjige, knjige, knjige. (Većina ovoga se može nabaviti prilično jeftino u prodavnicama.) Treba da imaju slobodu da se igraju tim stvarima – mese hleb i prave nered, koriste boje i igraju se testom i šljokicama na kuhinjskom stolu dok mi pravimo večeru, čak iako će toga svega biti svuda, da imaju mesto u dvorištu na kojem neće biti trave, već će se moći od blata napraviti kolač.
 • Naša deca trebaju nas više. Toliko smo postali dobri u tome da kažemo da trebamo vreme za sebe, da to sada koristimo kao izgovor kako bi se ostatak sveta pobrinuo za našu decu. Da, svima nam je potrebna topla kupka bez ometanja, vreme s prijateljima, pauza od svega i drugi delovi života koji ne uključuju roditeljstvo. Međutim, živimo u doba kada časopisi o roditeljstvu preporučuju posvećivanje svakom detetu 10 minuta dnevno i provođenje jedne subote u mesecu kao dana rezervisanog samo za porodicu.
 • To nije u redu! Naša deca ne trebaju Nintendo, kompjutere, vannastavne aktivnosti, časove baleta, igraonice, fudbalske treninge ni približno onoliko koliko trebaju NAS. Trebaju očeve koji sede i slušaju kako je dete provelo dan, majke koje im se pridruže dok rade rukotvorine, roditelje koji odvoje vreme da im pročitaju priče i koji se glupiraju s njima. Trebaju zajedničke šetnje s nama. Zaslužuju da nam pomognu da napravimo večeru iako to traje dvostruko duže i zahteva dvostruko više posla. Zaslužuju da znaju da su nam oni prioritet i da zaista volimo da budemo s njima.

A sada se vratimo na spisak stvari koje bi četvorogodišnjak trebao da zna…

Znam da je u ljudskoj prirodi želja za znanjem o tome kakva su naša deca u poređenju s drugom decom i znati da činimo sve što možemo za njih. Postoji čak i spisak stvari koje deca nauče i trebaju da znaju do kraja svake školske godine, počevši od predškolskog odgoja.

Budući da decu podučavam kod kuće, s vremena na vreme ispišem spiskove i proverim ima li nešto da moja deca ne znaju. Do sada toga nije bilo, ali ponekad uzmem ideje za neke teme i osmislim igrice vezano za to ili vidim koje knjige trebam uzeti iz biblioteke. Bez obzira podučavate li decu kod kuće, spiskovi mogu biti korisni da vidite šta deca obično nauče svake godine i to može služiti kao potvrda da sve rade dobro.

Ako postoje područja koja se čine da vašoj deci zapinju, znajte da to nije pokazatelj neuspeha, vašeg ili detetovog. Samo niste još pokrili tu temu. Deca nauče što god da im predstavite, a ideja da svi trebaju da znaju ovih ili onih 15 stvari do određenog uzrasta je prilično smešna. Ako i dalje želite da dete pokrije i te teme, samo ih dodajte u svoj život i igrajte se s tim temama i dete će to pohvatati. Brojite do 60 dok mešate biskvit za tortu i dete će naučiti brojeve. Donesite zabavnu knjigu iz biblioteke o svemiru ili o azbuci. Eksperimentišite sa svime. Sve će se dogoditi prirodno, uz puno više zabave i puno manje pritiska.

Šta četvorogodišnjak treba?

Puno manje nego što znamo, i puno više.

https://iskra-waldorf-hrvatska.hr/sto-bi-cetverogodisnjak-trebao-znati/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here