Home Svaštara ŠTA AKO ME DETE PITA ZAŠTO NE POSTOJI DAN MUŠKARACA?

ŠTA AKO ME DETE PITA ZAŠTO NE POSTOJI DAN MUŠKARACA?

180
0

 

Međunarodni dan žena dobra je prilika da deci objasnite kroz što su sve žene prošle u istoriji te o izazovima na koje su nailazile i kako su ih rešavale. Drage žene, srećan vam vaš dan!

„Međunarodni dan žena je puno više od toga da se taj dan trebate osećati inspirisano i osnaženo; to je dan kada trebate podsetiti svoju decu – devojčice i dečake – da su žene važne, da su važne i da zaslužuju da budu prepoznate. Ako se pitate kako objasniti Međunarodni dan žena svojoj deci, razumem vas.

Možda se brinete da će se vaša deca pitati zašto svet ne slavi žene svaki dan. Možda ćete postati nervozni ako vas sin pita kada će on slaviti to što je muškarac i onda ćete morati smisliti neku šalu. Možda niste sigurni kako pristupiti temama kao što seksizam, patrijarhat i važnost feminizma“, piše urednica i mama Samanta Darbi za portal Romper.

MEĐUTIM, NEMA BOLJEG TRENUTKA ZA POČETAK OVOG RAZGOVORA S DECOM OD MEĐUNARODNOG DANA ŽENA KOJI SE OBELEŽAVA 8. MARTA.

 


https://www.youtube.com/watch?v=ziGZt1878jU&feature=youtu.be

 

Počeo se slaviti 1911. godine, a to je dan kada se slave društvena, kulturna i politička dostignuća žena. „Budući da taj dan ne pripada ni jednoj posebnoj grupi ili državi, savršen je za slavljenje svih žena i njihovog životnog puta i sjedinjuje njihovu snagu i istrajnost“, dalje objašnjava.

Važno je deci objasniti kroz što su sve žene prošle u istorijite o izazovima na koje su nailazile i kako su ih rešavale. Važno je decu naučiti kako su mnoge priče o ženama često nestale tokom istorije.

„Objasnite svojim mališanima da su postojali periodi u istoriji, ne tako davno, kada se ženska dostignuća u svetu nisu slavila kao muška. Razgovarajte o izazovima s kojima se žene suočavaju, kao što je pronalaženje ravnoteže između majčinstva i posla (od muškaraca se to ne očekuje) i borba protiv stereotipa.

Objasnite da su žene bile zlostavljane kada su pokušale pričati, a često se to nazivalo „šefovanjem“, „glasnim“ ili „nepristojnim“. Učite ih da se dugo smatralo te da su se žene vrednovale samo na osnovu toga jesu li mogle rađati decu i voditi kuću, a za muškarace se smatralo da doprinose više društvu. Pričajte s njima o ženama u njihovom životu koje utiču na njih i koliko često su njihove priče izgubljene u istoriji“, dalje dodaje.

SLAVITE ŽENE I NJIHOVA POSTIGNUĆA

Na kraju objašnjava kako s decom razgovarati o tako važnim temama i koliko je važnoslaviti žene i sva njihova postignuća. „Kada mu tako objasnite, dete bi trebalo razumeti. Kao da duva svećice na dedinoj rođendanskoj torti i deli priče o njegovom životu koje ga slave, neka Međunarodni dan žena bude objašnjen kao veliki rođendan za sve žene sveta“, zaključuje svoju zanimljivu priču Samanta Darbi.

Selma Sakić

 https://klokanica.24sata.hr

 

http://sasabooks.blogspot.com/

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here