Home Predstavljamo ŠKOLSKI BONTON ZA RODITELJE

ŠKOLSKI BONTON ZA RODITELJE

254
0

Škola je, praktično, vašem detetu druga kuća, jer u njoj provodi veliki deo dana. Baš kao što od deteta tražite da poštuje pravila ponašanja kod kuće, skrenite mu pažnju da isto tako treba da se ponaša i u školi. A da se sve ne bi završilo samo na praznoj priči, najbolje je da mu ličnim primerom to pokažete, tako što ćete se prema njegovoj školi, drugarima, nastavnicima, odnositi sa poštovanjem. Evo nekoliko saveta.

  1. BUDITE UREDNI

Tako ćete se osećati prijatnije i vi, ali vaše dete, kada ga dovodite u školu ili dolazite kod nekog od njihovih nastavnika. Time pokazujete da poštujete i vaše dete i njegove nastavnike. Kratkim pantalonama, papučama, nepristojno kratkim mini suknjama i dekoltiranim majcama nije mesto u školi. To je obrazovna institucija. Nema izgovora za neurednost, vulgarnost i aljkavost.

  1. RECITE DOBAR DAN

Ako vaše dete vidi da se pristojno pozdravljate sa svima u školi, bez obzira na to da li je u pitanju dežurni učenik, tetkica, nastavnik ili direktor, najverovatnije će se i ono ponašati isto tako. Od toga će mnogo da zavisi i kako će se drugi odnositi prema njemu.

  1. SVA SU DECA ISTA

Svakome je njegovo dete najvažnije, najbolje, najvrednije… I naravno da će svaki roditelj podsticati dete da o sebi misli sve najbolje, raditi na njegovom samopouzdanju i samopoštovanju. Nemojte, međutim, da preterate u tome. Ne stvarajte kod deteta osećaj da je ono „iznad“ njegovih vršnjaka ili iznad nastavnika. Ne delite decu po tome da li su im roditelji viokoobrazovani ili nemaju završen fakultet, da li su imućni ili siromašni… Ima mnogo bitnijih stvari od „firmirane“ odeće i najnovijih modela mobilnih telefona.

  1. NE RUŠITE AUTORITET NASTAVNIKA

Veoma je važno da ne rušite autoritet nastavnika pred vašim detetom. Čak i ako se ne slažete sa metodama i stavovima pojedinih predavača. Primedbe bi trebalo da iznesete samom nastavniku, a ne da ih „šaljete“ preko deteta. Time izbegavate da one budu pogrešno protumačene, zbog čega bi štete moglo da ima najviše upravo vaše dete. Ne govorite loše stvari o nastavnicima pred detetom, jer će i ono, možda i nesvesno, početi da se prema njima ponaša u skladu sa vašim rečima. A to mu neće doneti ništa dobro.

  1. IZGRADITE DOBAR ODNOS SA NASTAVNICIMA

Vašem detetu će biti lakše ako imate dobar odnos sa njegovim nastavnicima. Bez obzira na to da li vaš školarac ima dobre ili malo manje dobre ocene, vaša komunikacija sa nastavnicima mora da bude korektna uz puno i obostrano uvažavanje. U njoj nema mesta povišenim tonovima. Ukoliko postoji problem, kulturno tražite da o svemu popričate i sa psihologom, pedagogom, direktorom…

  1. IMATE PRAVO DA ZNATE OCENE

Imate pravo da znate kakve su ocene vašeg deteta. Novija praksa je da nastavnici kontrolne vežbe čuvaju u školi, ali s punim pravom možete od njih da tražite radove vašeg deteta na uvid.

  1. ŠKOLA NE POČINJE U JUNU

Mnogi roditelji se škole sete tek pred kraj školske godine i kada ustanove da njihovom detetu negde „škripi“. Tada je, međutim, uglavnom kasno da se ide kod nastavnika, i da se moli za „još jednu šansu“ kako bi vaše dete pokazalo „šta zaista zna“. Školska godina počinje u septembru i lakše će biti i vama i vašem detetu ukoliko se od početka „uključite“ u nastavu. Slobodno dajte i konstruktivne predloge kojima bi mogao da se podigne kvalitet nastave. Dobar pedagog će znati da ceni i prihvati prave ideje.

  1. NE REMETITE RAD ŠKOLE

Pravo da se interesujete za uspeh vašeg deteta je nesporno. Ali koristite za to unapred određene termine – tzv. „otvorena vrata“. To je vreme koje je nastavnik odredio za susrete sa roditeljima. Ne možete sami da odredite termin koji vama najviše odgovara, jer time remetite rad nastavnika, koji možda u to vreme drži čas. Izuzetak je, naravno, ako vam sam nastavnik poruči kada da dođete, odnosno, ako je reč o hitnom slučaju.

  1. DOLAZITE REDOVNO NA RODITELJSKE SASTANKE

Pored „otvorenih vrata“, ovo je drugi vid komunikacije sa nastavnicima. Budite redovni na ovim sastancima, jer ćete tako steći bolji uvid u uspeh vašeg deteta, alii odeljenja u celosti. I, kao što ne kasnite na posao, nemojte da kasnite ni na roditeljske sastanke. Ako kasnite propustićete neke bitne informacije, a ako stalno budete upadali u reč kako biste „pohvatal ikonce“, možete da iznervirate ostale prisutne.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here