Home Svaštara ŠEST RODITELJSKIH GREŠAKA KOJE ŠTETE DETETOVOJ PSIHI

ŠEST RODITELJSKIH GREŠAKA KOJE ŠTETE DETETOVOJ PSIHI

227
0

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene dece. To je vrlo važna rečenica kad govorimo o zdravom razvoju psihe naše dece. Stoga pokušajte biti dosledni, ne kritikovati ih previše, ne prebacivati na njih odgovornost za svoje loše raspoloženje, ne manipulisati njima, ne očekivati od njih da ispune naše želje, ignorisati ih…

Sve što smo napisali da biste trebali izbegavati, napisali smo zato što znamo da ih svi roditelji povremeno zgreše. Ako je povremeno, to je dobro. Svakako je važno da ste greške svesni i da možete stvari popraviti čak i ako su učinjene. Uvek možete popraviti grešku i zato to uvek i uradite. Biće to važan, možda i presudan korak u razvoju dobrog odnosa s vašim detetom.

Izbjegavajte i sledeća scenarija:

 NEDOSLEDNOST POKREĆE STRAHOVE

Terapeuti su vrlo složni u jednom – doslednost je ključ stabilnog razvoja. Deca trebaju da učeda shvate kako svaka akcija ima posledicu na koju se mogu osloniti. Kad deca ponove ponašanje, dobro ili loše, reakcija roditelja treba biti ista. Nedoslednost s druge strane izaziva osećaje nesigurnosti i straha.

 PREVIŠE KRITIKE

Kritika je važna – sve dok je prikladna. Međutim, kad decu prečesto kritikujete, izlažete nerazumnim reakcijama ili im držite predavanja, to će imati učinak na njihovo samopoštovanje. Ponekad ih kritikovanje može naterati da misle kako nisu zaslužili biti srećni ili tretirani s poštovanjem što je vrlo opasno razmišljanje.

 VAŠE RASPOLOŽENJE NEMOJTE ISTRESATI NA DETE

Svi smo mi povremeno loše raspoloženi. Međutim, ako bez ikakvog razloga zbog toga napadamo ili ignoršemo decu, ona neće razumeti zašto se tako ponašamo prema njima. Ta zbunjenost nagriza samopoštovanje.

NE GRDITE DETE, VEĆ NJEGOVO ODREĐENO PONAŠANJE

Fizičko zlostavljanje deteta je grozno, ali emocionalno zlostavljanje (manipulacija, pasivna agresija, agresija) zaista su izuzetno štetne za decu. Roditelj bi trebao da uvek bude jasan u poruci da mu smeta određeno ružno ponašanje, a ne samo dete kao osoba. Deca  treba da se uvek osećaju voljeno i sigurno bez obzira na svađe.

RODITELJSKE AMBICIJE I OČEKIVANJA

Roditeljske ambicije za dete i očekivanja od njega su vrlo opasna. Ako roditelji koriste svoju decu za ostvarenje vlastitih snova ili žele da njihova deca budu najbolja, to je uvek prevelik pritisak na dete. Kad dete naraste može se osećati izmoždeno ili čak imati suicidalne misli ako ne može ispuniti očekivanja roditelja.

 ZANEMARITE DETE

Da, ponekad je roditeljski život težak, ponekad ste naprosto obuzeti vlastitim problemima i da ponekad vam deca zaista idu na živce. Ali zbog toga ih nikada ne biste smeli zanemariti jer deca trebaju i zaslužuju našu pažnju. Nikada ne biste smeli da ignorišete svoje dete iz vlastitih egocentričnih razloga. Čak i ako imate problema, treba da provodite vreme s detetom. Nemojte se plašiti grešaka u takvom stanju. Nema savršenog roditelja i što god učinili uvek možete popraviti jer ništa neće uništiti dete zauvek. Dakle, svaka je greška (osim zloupotrebe bilo koje vrste) bolja od izbegavanja deteta. Čak i ako nemate snage za ništa drugo, uvek možete dete staviti na krilo i zagrliti ga.

 Tekst: I.Š.

https://www.roditelji.hr/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here