Home Некатегоризовано SEDAM KORAKA DO OPUŠTENOG ODGOJA PO UZORU NA ŠVEDSKE RODITELJE

SEDAM KORAKA DO OPUŠTENOG ODGOJA PO UZORU NA ŠVEDSKE RODITELJE

207
0

 

 

Šveđani su u mnogim stvarima drugačiji od nas. Možda je to i tajna njihovog uspeha. U čemu se možda možemo na njih ugledati kad je reč o odgoju dece?

 

U Švedskoj se drugačije pristupa odgoju dece. Država svojim pronatalitetnim i porodičnim politikama podstiče roditelje na provođenje više vremena s decom, na ravnopravnu raspodelu obaveza i odgovornosti u odgoju dece, subvencionira čuvanje male dece te podstiče institucije i same roditelje da deci omoguće što više vremena provedenog vani i u igri. Sve to u praksi zaista i funkcioniše, roditelji su zadovoljniji zbog prava koje imaju, a deca odrastaju u opuštenijoj atmosferi i u skladu s prirodom. Možda deo njihovih mudrosti možemo i sami da primenimo.

 1. SPAVANJE VANI (BEZ OBZIRA NA VREMENSKE PRILIKE). Da u Švedskoj zimi bude jako hladno to svi znamo. To međutim ne sprečava Šveđane da svoju decu ostavljaju na spavanju napolju na svežem vazduhu i na poprilično niskim temperaturama. Smatraju da deca tako bolje spavaju i da im svež vazduh godi. I ne samo to, švedski roditelji će otići u kafić na kafu i ostaviti svoje uspavano dete ispred kafića (naravno da ga pritom mogu nadgledati). Zašto to rade biće vam odmah jasno – zaspe li beba u kolicima, ne možete je raskopčavati i skidati kako biste je uneli u kafić – tako ćete je sigurno probuditi.
  Šta možete vi da primenite? Ako ne želite li da dete ostavljate napolju, popijte kafu na vanjskoj terasi uz uspavano dete u kolicima, a ako ste stigli kući jednostavno prebacite uspavano dete s kolicima na terasu i ostavite ga da bez uznemiravanja odspava koliko želi.

 

 1. RASPODELITE RODITELJSKE DUŽNOSTI RAVNOMERNO. Ovaj savet će zavisiti o tome kako su partneri organiziovali život. U Švedskoj roditelji dobijaju neverovatnih 480 dana plaćenog roditeljskog dopusta, a 90 dana od toga su neprenosivi dani samo za očeve. I ne samo to, roditelji dobijaju „bonus za ravnopravnost“ odnosno nešto veći iznos naknade ako podele to vreme na jednake delove. Sve te mere efikasno dovode do ravnopravnije podele odgovornosti za odgoj dece.
  Šta možete vi da primenite? Možda će ovakva raspodela odgovornosti biti manje izvodljiva kod nas, ali uvek se možete potruditi da briga za porodicu bude podjednako raspodeljena kad je reč o kućnim poslovima. To znači da nema razloga da mama i kuva večeru, i kupa decu, i čita priče i uspavljuje decu.

 

 1. SVAKI DAN NAPOLJE NA IGRU. Švedski izraz “Nema lošeg vremena, samo loše odeće” verovatno ste već čuli. Dakle, deca izlaze svakodnevno napolje po kiši, snegu i ledu i taj stav neguju i u vrtićima i u školama. To čine zato što smatraju da je sveži vazduh, igranje u blatu i skakanje po lokvama od vitalne važnosti za detetov razvoj jer jača imunološki sestem.
  Šta možete vi da primenite? Nabavite čizmice, nepromočive kabanice, kišobrane i rukavice, dobro se zabundajte i krenite napolje.

 

 

 1. PETAK JE ZA PORODICU. Šveđani obično petkom imaju tzv. mysigt. To je veče kada se pale sveće, porodica se sklupča ispod pokrivača i zajedno gleda film – i jedu se slatkiši. Da, zvuči neverovatno, zar ne?
  Šta možete vi da primenite? Odredite jedan dan u nedelji samo za vašu porodicu, osmislite aktivnosti i rituale i zatim ih redovno održavajte. Svi ćete uživati i stvarati uspomene za celi život.

 

 1. VRTIĆ OD MALIH NOGU.Dadilje u Švedskoj gotovo da ne postoje, a većina porodica odlučuje da pošalje svoju decu u vrtić kada navrše godinu dana. Očekuje se da će u jaslicama/vrtiću provoditi većinu svog vremena u igri – što je glavni fokus švedskog predškolskog sistema sve do sedme godine kad započinje školovanje. Vrtiće subvencioniše vlada i time podstiče odlazak dece u vrtiće.
  Šta možete vi da primenite? Prijavite dete u vrtić u 5. mesecu iako ono ima svega nekoliko meseci. To je moguće i svakako se raspitajte u željenom vrtiću za proceduru. Tako će dete verovatno čekati mesto u vrtiću u trenutku kad navrši godinu dana makar to bilo u decembru, januaru ili martu.

 

 1. GOLA DECA – SREĆNA DECA. Nije neobično da leti vidite kako u Švedskoj deca trče po parku ili na plaži gola. Potpuno je opušten stav oko te teme, a deci to pomaže da prihvate svoje telo i da im bude ugodno u njemu.
  Šta možete vi da primenite? Na bazenima nećete moći da skinete dete da bude golo, ali nema razloga da leti na rekama ili plažama mala deca ne budu opuštena i slobodna bez odeće.

 

 1. MANJE SLOBODNIH AKTIVNOSTI.Fudbalski trening, zatim engleski, pa hor – i tako svaki dan. Zvuči vam poznato?
  Šta možete vi da primenite? Radije se ugledajte na švedske roditelje koji deci ne ispunjavaju slobodno vreme aktivnostima već ih puštaju da se igraju i to napolju.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here