Home Poznati SAZNAJTE NEŠTO VIŠE O AUTORKI SERIJALA KNJIGA O HARIJU POTERU – DŽ....

SAZNAJTE NEŠTO VIŠE O AUTORKI SERIJALA KNJIGA O HARIJU POTERU – DŽ. K. ROULING

80
0
FOTO - YOUTUBE PRINTSCREEN

Postati planetarno poznati književnik uopšte nije lako. Toliko kvalitetnih i manje kvalitetnih knjiga se izda godišnje da su zaista male šanse da će baš vaša postati bestseler. Ipak, to je pošlo za rukom Dž. K. Rouling, autorki serijala romana o Hariju Poteru. Njen put do uspeha, međutim, nije bio nimalo lak.

Džoana Rouling, najpoznatija pod pseudonimom Dž. K. Rouling, je britanska spisateljica, najpoznatija po svojoj seriji bestselera dečije fantastike, “Hari Poter”, koja važi za naprodavaniju seriju romana na svetu i koja je služila kao tema za jedan od najpoznatijih filmskih serijala ikada ostvarenih.

Uporedo sa “Hari Poter” serijalom, Roulingova je autor i nekolicine romana kriminalne fantastike namenjene odraslim čitaocima, koje je napisala pod pseudonimom Robert Galbrejt.

Rođena je 31. jula 1965. godine u engleskom gradiću Jejtu. Detinjstvo je provela u seocetu Vinterborn, gde se preselila sa svojom porodicom kad je imala 4 godine. Svoje prve priče sa elementima fantastike napisala je još tokom detinjstva i čitala ih je svojoj mlađoj sestri. Tokom školovanja iskazivala je afinitet ka engleskom jeziku i književnosti. Adolescentski period u Džoaninom životu ne može se definisati kao srećan, iskompliciran bolešću svoje majke i rastrzanim odnosima s ocem. Aplicirala je za studije na Oksford Univerzitetu, međutim tamo je nisu prihvatili, stoga je svoje akademsko obrazovanje stekla na univerzitetu u Ekseteru.

Nakon završne godine studiranja u Parizu, 1986. godine, Džoana stiče diplomu ekseterskog univerziteta iz oblasti francuskog jezika i klasične književnosti i seli se u London gde je dobija posao kao istraživač i bilingvalna sekretarica za nevladinu organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava.

Nekoliko godina kasnije, ona se preselila u Mančester i počela da radi za Privrednu komoru. Taj period se vezuje i za nastanak ideje za priču o dečaku koji pohađa školu magije, kada je 1990. godine tokom četvorosatnog čekanja na voz iz Mančestera za London u glavi oformila čitavu ideju o konceptu romana. Taj isti dan počela je i da piše prvo poglavlje “Hari Poter” romana.

Majčina smrt u decembru te godine podstakla je da produbi priču o Harijevom gubitku roditelja u romanu, kako je sad imala jasniju predstavu o tome kakav je zaista osećaj pretrpeti gubitak tih razmera.

Preko novinskog oglasa za posao, Roulingova se prijavljuje za poziciju kao predavač engleskog jezika u Portu, gde je provela tri godine svog života danju pišući, a predavajući noću. U Portu je upoznala i svog prvog supruga, Horhea Arantesa, s kojim je 1993. dobila i ćerku, Džesiku. Ubrzo potom, rastala se od supruga i sa svojom ćerkom preselila u Škotsku, da bi bila blizu svoje sestre. Tokom ovog perioda, nezaposlenje i neuspeli brak koji je imala iza sebe prouzrokovali su tešku depresiju koja je prouzrokovala čak i pokušaj samoubistva. Preživljavanje u tom periodu zavisilo joj je od socijalne pomoći koju je tada primala kao samohrana majka, što je predstavljalo dodatan negativan uticaj na njeno mentalno stanje. Poboljšanjem njenog stanja doprinelo je upisivanje kursa za obučavanje profesora, a istovremeno i završavanje pisanja “Hari Poter i Kamen mudrosti” koji je pisala u lokalnim kafićima.

Po završetku romana, Džoana ga je poslala u 12 izdavačkih kuća, međutim sve su odbile da ga objave. Pristanak za objavljivanje “Hari Poter” romana napokon je dobila od izdavačke kuće “Blumberi” iz Londona, i to zahvaljujući osmogodišnjoj ćerci predsednika kuće, koja je nakon čitanja prvog poglavlja odmah zatražila i nastavak.

U strahu da se mlađim dečacima neće svideti da čitaju roman koji je napisala žena, izdavači su zatražili od Džoana da kao pseudonim koristi inicijale, a kako nema srednje ime, srednji inicijal preuzela je od imena svoje bake, Ketlin.

“Hari Poter i Kamen mudrosti” objavljen je 1997. godine u tiražu od 1.000 primeraka, koji danas pojedinačno vrede i do 25.000 funti. Rane 1998. godine održana je aukcija za izdavača “Hari Poter” romana na američkom tržištu, kada je licenca pripala izdavačkoj kući “Skolastik” za sumu od 105.000 dolara, što je za Džoana značilo izbavljanje iz siromaštva. Drugi roman serijala, “Hari Poter i Dvorana tajni”, objavljen je u julu 1998. godine, a treći, “Hari Poter i Zatvorenik iz Askabana” je usledio 1999. godine.

Sledeće godine objavljena je i četvrta knjiga serijala, “Hari Poter i Vatreni pehar”. Do tad je Dž.K.Rouling već etablirala svoj uspeh u savremenoj književnosti, te je u periodu od pet godina od ekstremnog siromaštva prešla u svetski priznatu spisateljicu.

U međuvremenu je filmska produkcijska kuća “Vorner Braders” otkupila prava na snimanje dva filma po prva dva “Hari Poter” romana, a prvi film je izašao 2001. godine, postignuvši enorman uspeh i prepoznavanje “Hari Poter” imena na internacionalnom nivou. Te godine se i udala za anesteziologa Nila Mareja, ostvarujući se napokon i na porodičnom aspektu života. Naredni roman, “Hari Poter i Red feniksa”, objavljen je 2003. godine, kada je proslavila i rođenje svog sina Dejvida.

Šesti deo serijala, “Hari Poter i Polukrvni Princ” objavljen je 2005. godine i posvećen je njenoj najmlađoj ćerci, Makenzi, koju je dobila iste godine. U julu 2007. godine objavljen je sedmi i poslednji nastavak serijala, “Hari Poter i Relikvije smrti” Uporedo sa uspehom knjiga, filmski serijal “Hari Poter” postao je drugi u svetu po ostvarenim prihodima, zaključno sa sedmim nastavkom prikazanim u dva dela, kad je drugi deo izašao u bioskopima 2011. godine. Dž. K. Rouling je zadržala pravo na odobravanje scenarija za sve snimljene delove “Hari Poter” filmskog serijala, a na poslednjem je bila i jedan od producenata.

Nakon završetka “Hari Poter” serijala, Dž.K. Rouling se posvetila pisanju romana i za decu i za odrasle. Objavila je roman “Upražnjeno mesto” za odrasle pod tim pseudonimom, a zatim i romane kriminalne fantastike: “Zov kukavice”, “Svilena Buba” i “Karijera Zla” pod pseudonimom Robert Galbrejt.

Tokom svoje karijere, Džoana se aktivno bavila, a i danas se bavi filantropijom, zalažući se za mnoge humanitarne organizacije. Jedni od njenih najpoznatijih filantropskih dela su tri propratne knjige “Hari Poter” serijala, dve pisane po uzoru na udžbenike, a jedna na dečijoj knjizi pripovetki iz serijala. Prihodi tih knjiga donirani su humanitarnim organizacijama “Komik Rilif” i “Lumos” koje se bave problemom siromaštva i zbrinjavanjem dece.

Jedna od tih knjiga, “Fantastične zveri i gde ih pronaći”, služi kao osnova za predstojeće filmsko ostvarenje koje je predviđeno da izađe u bioskopima krajem 2016. godine i koje će se baviti tematikom životopisa fiktivnog autora knjige, Njutom Skamanderom, čije ime je poslužilo kao pseudonim pod kojim je i sama knjiga izdata u stvarnosti.

Danas Džoana Rouling boravi i stvara u Škotskoj u skladnoj i mirnoj porodičnoj zajednici sa mužem i decom.

www.srednjeskole.edukacija.rs

 

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here