Home Zanimljivosti SAHARA GUTA SVE VEĆE PROSTORE OKO SEBE

SAHARA GUTA SVE VEĆE PROSTORE OKO SEBE

467
0

Sahara je u prošlom veku toliko narasla, da je zabrinula ne samo naučnike, već i stanovike graničnih područja.

Sahara se u posljednjih nekoliko decenija povećala za više od 10 odsto.

Studija objavljena u magazinu „Klima“ pokazala je da su za povećanje najveće pustinje na svetu najverovatnije odgovorne klimatske promene.

Analizom podataka prikupljanih od 1923. godine do danas, naučnici su istraživali uticaj niza faktora na količinu padavina u području Sahare, koja trenutno zauzima površinu veličine SAD.

Ovi podaci od velikog su značaja za živote stanovnika graničnog područja Sahare – Sahela, zone u Africi koja se nalazi između Sahare na severu i plodnije regije Sudana na jugu.

I dok svetska populacija raste iz dana u dan, stanovnici rubnog dela Sahare ne mogu da priušte gubitak ni najmanjeg dela retke plodne i obradive zemlje koja okružuje pustinju.

 

Ali, ono što naročito brine naučnike jeste činjenica da ova otkrića nisu isključivo vezana samo za područje pustinjske Sahare.

„Naše istraživanje vezano je za Saharu, ali verujemo da slično stanje vlada i u drugim pustinjama sveta“, rekao je profesor Sumant Nigam sa Univerziteta u Merilendu, jedan od autora studije.

Naučnici su otkrili da je na povećanje pustinje uticala kombinacija klimatskih promena, kako prirodnih klimatskih ciklusa, tako i klimatskih promena na koje su uticali ljudi.

„Vrući letnji meseci postaju sve topliji, a kišne sezone sve su kraće, i sa manje padavina. Ova pojava povezana je s povećanjem količine gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte u atmosferi, i povećanjem količine zagađenja u vazduhu“, rekao je doktor Ming Kaj, programski direktor američkog Nacionalnog naučnog fonda, koji je finansirao istraživanje.

Površina koja je pre 10 hiljada godina bila zelena, danas je područje i izvor zagrejanog vazduha koji pokreće sve razornije uragane ka Severnoj i Srednjoj.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here