Home Svet oko nas RUDAR IZ VAŠE BAŠTE – KRTICA

RUDAR IZ VAŠE BAŠTE – KRTICA

902
0

Brdašca sveže iskopane zemlje koja preko noći „izrastu“ na livadama i u baštama znak su da ispod površine tla vredno radi krtica. Međutim, ako krtičnjaka nema, to ne znači da neka od ovih podzemnih životinjica ne trčkara ispod vaših nogu – većina tunela u kojima one žive stara je i po nekoliko godina i proteže se i do 200 metara. To su putevi koji povezuju stambene prostorije i ostave u kojima krtice čuvaju zalihe hrane i koje koriste generacijama.

Svaka krtica u potrazi za hranom kopa i nove podzemne hodnike. Tražeći crve i gliste, u stanju je da po celu noć dubi tunele i izbacuje suvišnu zemlju na površinu, služeći se prednjim šapama kao lopaticama. Može da iskopa i do 20 metara podzemnih hodnika dnevno. Leti kopa svega petnaestak centimetara ispod zemljine površine, dok se u hladnim mesecima spušta u toplije slojeve zemljišta – i do pola metra dubine.

Priroda je ovu životinjicu savršeno opremila za život u podzemlju. Telo joj je valjkasto, bez izraženog vrata. Na goloj njušci nalaze se brkovi osetljivi na dodir, kojima se služi kako bi se bolje snašla pod zemljom. Pošto najveći deo života provede u mrklom mraku, krtičine sitne oči su gotovo beskorisne – ona se uglavnom oslanja na oštar sluh i razvijena čula dodira i mirisa. Čak je i njeno kratko krzno prilagođeno stanovanju u podzemnom carstvu – ono raste uspravno, kako dlake ne bi zapinjale o uzane hodnike kojima se kreće i napred i nazad.

Krtica najveći deo godine provodi sama. Ako sretne nekog od rođaka, potući će se s njim, grebući ga oštrim kandžama. I pored toga, zahvaljujući oštrom sluhu, ona zna šta se dešava u njenoj blizini. Ako oseti da je neka od krtica iz susedstva napustila svoje stanište, brzo će prokopati tunel i proširiti se na njenu teritoriju.

U nadzemnom svetu vrebaju ih brojni grabljivci – ptice, mačke i psi. Pored toga, ni ljudi, ljuti što im ove životinjice uništavaju useve prekopavajući zemljište, ne propuštaju priliku da ubiju neku od ovih štetočina.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here