Home Zanimljivosti RUBIKOVA KOCKA, ČUVENA IGRAČKA NAPRAVLJENA JE 1974. GODINE U MAĐARSKOJ

RUBIKOVA KOCKA, ČUVENA IGRAČKA NAPRAVLJENA JE 1974. GODINE U MAĐARSKOJ

164
0

Njen izumitelj je profesor Erno Rubik, mađarski arhitekta. Pre ovog izuma, on je voleo da zadaje razne zanimjive zadatke svojim studentima, a onda je Rubik sebi postavio izazovan zadatak: trebalo je da napravi predmet čiji će delovi moći nezavisno da se pomeraju, a da to ne poremeti celinu. Mesec dana je radio na njoj. Izbacio je 1000 kocki, od čega se samo pola prodalo. Planirao je svoj izum da plasira u inostranstvo, ali tada je Mađarska bila pod sovjetskim režimom zbog čega je bila dosta zatvorena zemlja, pa je video da od toga nema ništa i nastavio je da radi kao profesor.

Međutim vrlo brzo u Mađarsku dolazi biznismen Laci iz Austrije, koji kada je sasvim slučajno ugledao kocku u rukama konobara u jednom kafiću, zainteresovao se i odlučio je da je otkupi za dolar od konobara. Saznao je ko ju je konstruisao i odmah je otišao do Rubika. Smislili su način kako da je plasiraju.

Erno Rubik je svoju kocku pod licencom 1980. godine prodao „Ideal Toy“ kompaniji, koja ju je preimenovala u Rubikova kocka i distribuirala u celom svetu. Rubikovoj kocki nije trebalo puno da stekne svetsku popularnost, pa je do 2009. godine prodata u preko 350 miliona komada!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here