Home Svaštara ROĐENJE DRUGOG DETETA – KAKO POMOĆI STARIJEM DA PRIHVATI NOVOG ČLANA PORODICE?

ROĐENJE DRUGOG DETETA – KAKO POMOĆI STARIJEM DA PRIHVATI NOVOG ČLANA PORODICE?

92
0

Dolazak novog člana porodice za roditelje je uvek radostan i euforičan događaj koji jedva čekaju da podele sa bližnjima. Međutim, odmah iza prvih naleta sreće ide i pomisao kako će starije dete reagovati na činjenicu da će dobiti brata ili sestru.

Online shop bebi opreme pomoći će vam da obavite onaj praktični deo posla u vezi sa dolaskom bebe, ali se paralelelno sa tim pripremama treba pozabaviti i time kako će se vaš prvenac navići na ideju o dolasku nekoga ko bi mogao da poremeti njegov položaj u porodici.

U nastavku teksta saznajte kako da pomognete svom detetu da prevaziđe sve strahove i nesigurnosti u vezi sa mlađim bratom ili sestrom i kako da preusmerite njegovo razmišljanje ka svim pozitivnim stranama novih okolnosti.

#1 SAOPŠTITE DETETU VESTI O DOLASKU NOVE BEBE KADA PROĐE NAJRIZIČNIJI PERIOD TRUDNOĆE

Iako je lepe i velike vesti teško sakriti od drugih, naročito od deteta, koje veliki deo vremena provodi sa vama, to može biti mnogo poželjnija opcija nego da mu odmah saopštite novosti, pa da nakon nekog vremena govoriteloše vesti.

Sačekajte da prođe period u kome je trudnoća najosetljivija, obično su to prva tri meseca, a onda mu kažite da iščekujete dolazak bebe. Ukoliko saopštavate radosne vesti porodici i prijateljima, zamolite ih da budu diskretni dok vi ne nađete priliku da obavestite dete.

U tom periodu dete može biti naročito ranjivo, posebno kada je reč o odnosima sa roditeljima. Sama činjenica da bi moglo čuti takvu informaciju od nekog drugog može ga dodatno uznemiriti i narušiti poverenje između vas i njega, što samo može produbiti probleme.

#2 OBJASNITE DETETU DA SE LJUBAV NE SMANJUJE VEĆ SE UMNOŽAVA

Deca se prirodno pribojavaju, kao i odrasli, novih i nepoznatih iskustava, a u jedno od njih svakako spada i dolazak brata ili sestre na svet. Ono ne zna šta će se sve promeniti nakon toga, ali oseća da će neke promene uslediti i boji se kakva će njegova pozicija biti u tim novim okolnostima.

Zato treba biti strpljiv i objasniti detetu da se ništa neće smanjiti niti ćemu se bilo šta ukinuti, već će se sve dosadašnje aktivnosti obavljati, samo u većem društvu, da roditelji ne prestaju da ga vole niti će početi manje da ga vole jer će dobiti i drugo dete, već da je jedino novo to što će cela porodica zavoleti i svog najmlađeg člana.

#3 PRUŽITE MU MOGUĆNOST DA UČESTVUJE U PRIPREMAMA SOBE ZA BEBU

U situacijama kada se deca osećaju ugroženo i boje se da odbačenosti i gubitaka, jedan od najboljih načina da im se pomogne jeste da se učini poptuno suprotno – da im se posvećuje što više pažnje i da se uključuju u sve aktivnosti koje se tiču rođenja bebe.

Osećaj uključenosti i uvaženosti pomoći će detetu da ponovo uspostavi osećaj sigurnosti i da zajedno sa roditeljima sa ushićenjem očekuje brata ili sestru.

Naravno, treba uzeti u obzir da nekoj deci treba više vremena da prihvate promene, pa nije poželjno terati ih da učestvuju u kupovini stvari za bebu i uređivanju doma ukoliko to ne žele.

Ostaviti im slobodu da rade onako kako osećaju znači dozvoliti im da budu neraspoloženi, a kada ih loše raspoloženje prođe, ona će verovatno i sama iskazati želju da se uključe.

#4 NAVEDITE PRIMERE LEPIH ODNOSA IZMEĐU BRAĆE I SESTARA IZ SVOG OKRUŽENJA

Podrazumeva se da će se tek sa rođenjem novog deteta vaše starije dete upoznati sa svim lepotama odnosa između braće i sestara, ali je važno da pokušate da mu taj koncept približite i pre nego što nova beba dođe u vaš dom.

Za primer vam mogu poslužiti sopstveni odnosi sa braćom i sestrom ukoliko ih imate, kao i odnosi vašeg partnera sa njegovom porodicom, ali i vršnjaci vašeg deteta i drugari iz vrtića ili iz parka koji imaju braću i sestre.

Spomenite da proširenje porodice znači da će uvek imati društvo za igru, putovanja i sve one aktivnosti za koje je ranije moglo da radi samo kada roditelji ili neko od rodbine ima vremena da mu se posveti.

Takođe, istaknite koliko je stariji brat ili sestra važna figura u životu novog bića i koliko će moći da mu pomogne u odrastanju i upoznavanju sveta i pokažite strpljenje za sva pitanja koja vam dete postavi u vezi sa ovom temom.

Sledite navedene savete i nema sumnje da će se do rođenja bebe svi zdušno radovati njenom dolasku, a najviše stariji brat ili sestra!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here