Home Svaštara RODITELJI, PUSTITE KLINCE DA SE UMAŽU U PARKU OVOG PROLEĆA!

RODITELJI, PUSTITE KLINCE DA SE UMAŽU U PARKU OVOG PROLEĆA!

39
0

Ponekad vam se čini da ste rodili Moglija, da vaše dete liči na dete iz džungle i boli vas glava svaki put kad mu se ukaže prilika da šljusne u baru ili da roni kroz blato? To je ok samo ako vi niste isto to radili kad ste bili klinci.

Savremeno roditeljstvo podrazumeva totalni paradoks: s jedne strane, propoveda se osamostaljivanje deteta i naglašavaju se njegova prava da raste slobodno, a sa druge strane decu stavljamo u rezne kalupe i tresemo se nad izgrebanim kolenima i malo blata pod noktima.

A između te dve suprotnosti, skroz zaboravljamo da smo i mi bili deca. Musava. Prljava. Blatnjava. Izgrebana. Spretna. Zdrava. Srećna.

 

Studija istraživača sa Medicinskog fakulteta u San Dijegu pokazala je da bakterije iz grupe Stafilokoka, lučenjem lipoteinske kiseline, sprečavaju zapaljenjske procese na koži. U prevodu: deca koja su izložena bakterijama imaju manje sklonosti ka alergijama.

Ali, nije samo jak imunitet saveznik dece u igranju u blatu. Psiholozi tvrde da je taj vid igre zdrav na više nivoa: osim što razvija dečju samostalnost, razvija i osećanje slobode i nesputanosti.

U studiji o dečjem detinjstvu i ponašanju objavljenoj ma portalu Zelena učionica, kaže: slobodna igra može izgledati kao da dete ne radi ništa značajno, ne postiže ništa što je merljivo ili što rezultira određenim ishodom. Ali, u tom procesu događaju se vrlo kompleksne radnje jer priroda sadrži elemente (igračke) nedefinisanih delova, ima „otvorene“ krajeve koje dete može koristiti na mnoge načine i kombinovati sa drugim nedefinisanim delovima pomoću mašte i kreativnosti.

Tipični primeri takvih elemenata su voda, drveće, cveće, trava, blato. Mogao bi se napisati esej o svemu što će dete naučiti iz igre blatom; od mogućih tekstura korišćenjem dodataka iz prirode, fizikalnih obeležja u odnosu na teksturu, korišćenje kao mase za modelovanje i gradnju, korišćenje kao projektila ispaljenog pomoću šibe, varijacije u daljini izbačaja u odnosu na dužinu štapa s kojeg se baca blato zbog promene u ugaonoj brzini…

I dok vi razmišljate kako ćete da operete tu štroku sa njihovih nogavica i da li će se čarapice cediti na vaš tek oriban patos, da li devojčicama priliči da se u belim čarapama motaju po pesku, vaša deca rastu, razvijaju se, uče…

I zato, skinite im bele čarape i stakleno zvono. Pustite ih da udahnu vazduh i slobodu, a kada se umore i padnu na travu srećni, obrišite im ručice  vlažnim maramicama tek da bi u slast pojeli omiljeni sladoled… I nastavili igru.

 

https://www.blic.rs/

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here