Home Svaštara RODITELJI I DECA SE POSVAĐAJU 6 PUTA DNEVNO: Ovo su razlozi čestih...

RODITELJI I DECA SE POSVAĐAJU 6 PUTA DNEVNO: Ovo su razlozi čestih konflikata koje roditelji rešavaju ucenom

31
0

Roditelji dece uzrasta od 2 do 12 godina često se svađaju sa decom oko toga kako se ona ponašaju, šta jedu i piju. Svakog dana se u porodici roditelji sa decom posvađaju 6 puta, 42 puta nedeljno i 182 puta mesečno. To što deca ne žele da pojedu sve što im se nađe na tanjiru je najčešći razlog za svađu, a iza njega je odmah neuredna soba. Kukanje da su gladna, a onda okretanje glave i negodovanje hrane koja im je ponuđena je na trećem mestu.

Roditelji pobeđuju u samo polovini svađa, od toga 6 od 10 mama i tata pristaju na kompromis kako bi održali mir u kući. Kompromisno rešenje se smatra najboljim za smirivanje tenzije. To što deca jedu slatkiše i čokoladu pre obroka, odlažu vreme odlaska na spavanje i izbegavanje domaćih zadataka su najčešće svađe, a i pranje zuba ulazi u top 10 razloga.

Prosečna porodična svađa traje oko 8 minuta. Roditelji 16 minuta dnevno pregovaraju sa decom, sa skoro polovinom slučajeva kada pokušavaju da ih nateraju da jedu i piju ono što im oni spreme. Skoro 9 od 10 roditelja deci nudi nagradu ako ih poslušaju, upotrebom telefona i računara, a 23 odsto nude novac. 45 odsto roditelja služi se pretnjom da će deci oduzeti tablete i telefone kao kaznu.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here