Home Bajke i priče RIBAR I ZLATNA RIBICA – Narodna priča

RIBAR I ZLATNA RIBICA – Narodna priča

296
0
Fisherman Vectors by Vecteezy

Na peščanoj plaži, odmah uz more, u trošnoj kolibi od gline, živeo je stari ribar sa svojom ženom. Zajedno su živeli 33 godine u miru, slozi, ali i siromaštvu. Starac bi svaki dan odlazio na more da peca, dok bi njegova žena ostala kod kuće i prela. Jednog dana starac je otišao na more, ali kad bi izvukao mrežu, video je da je u njoj samo blato. Sutradan nije ulovio ništa osim algi. Treći dan nije bio srećnije ruka, jer kad bi izvukao mrežu, u njoj je bila samo jedna riba. I to sasvim mala riba, ali ne obična, već zlatna. Ta riba je bila magična i mogla je da govori ljudskim jezikom.

Riba je odmah zatražila od ribara da joj poštedi život i pusti je u more. Ako to uradi, ona će mu ispuniti želju. Šta god poželi, ona će mu pokloniti. Starac se uplašio ovih reči! Bio je ribar 33 godine i nikada ranije nije čuo da riba govori. Za čudo, pustio je zlatnu ribicu u more i prijatno joj rekao da slobodno ode jer mu nije trebao nikakav poklon.

Čim se vratio kući, ribar je ženi ispričao sve o čudnom ulovu. Rekao joj je da je ulovio zlatnu ribicu koja ga je zamolila da je pusti u more, a zauzvrat mu je ponudila ispunjenje jedne želje. Šta god je hteo, ona bi mu dala na poklon! Ali on je pustio ribu i nije želeo poklone od nje. Kad je žena to čula, bila je besna na njega. Nije joj bilo jasno da ne želi ništa, pa je barem mogao da zatraži novo korito jer se njihovo već potpuno raspalo.

Posle svađe sa ženom, starac je ponovo otišao na more. Pozvao je zlatnu ribicu, a kada je doplivala do njega, zamolio ju je da mu da novo korito. Ne bi je pitao da se njegova žena nije toliko naljutila i po ceo dan mu se žalila. Riba je ribaru rekla da ne kuka, već da ide u miru, jer ga kod kuće već čeka novo korito.

Kada se starac vratio kući, video je svoju ženu kako stoji iznad novog korita. Ali nije bila srećna, već je počela još više da grdi muža što je tražio samo jedno korito, a mogao je da traži i novu kuću! Starca je ovo jako povredilo, pa je, ne želeći da se svađa sa ženom, ponovo otišao na more.

Na moru je ribar ponovo počeo da doziva ribu. Tražio je njeno saosećanje i rekao da ga je žena još više ukorila. Njoj korito nije bilo dovoljno i sada bi htela novu kuću. Riba se sažalila nad starcem i rekla mu da se ne žali, već da ode do žene jer ga tamo čeka nova kuća.

Kad je starac došao kući, njegove kolibe više nije bilo. Umesto nje, na plaži je stajala nova novcata kuća. Imala je veliki dimnjak od cigle, hrastova vrata i sobu za goste. Ali žena nije sretno pozdravila svog muža, već je ponovo počela da ga grdi. Vikala je da kako može samo da traži kuću, kao da je kuća dovoljna. Trebao je da traži od ribe da budu gospodari, a ne obični seljaci.

Starac se vratio u more i počeo da doziva zlatnu ribicu. Objasnio joj je da je njegova žena potpuno opsednuta bogatstvom, pa joj sada ni korito ni kuća nisu bili dovoljni, već bi htela da bude gazdarica, a ne samo običan seljak. Riba ga je poslušala i rekle mu da mirno ode kući.

A kad se vratio kući, umesto kolibe ili kuće, na peščanoj plaži je stajao veliki dvorac. Jedna starica u skupocenoj bundi stajala je ispred dvorca. Imala je zlatne šnale na glavi i bisere oko vrata. Na rukama su joj bili zlatni prstenovi, a na nogama skupe čizme. Sluge su žurile oko starice, a ona ih je sve redom tukla i izdavala im naređenja. Starac je pomislio da mu je žena konačno srećna, ali čim ga je ugledala, poslala ga je u štalu sa slugama.

Nakon nekoliko nedelja, starica je potpuno izgubila razum od sebičnosti. Došla je do svog muža i naredila mu da ponovo ode do zlatne ribice jer više nije htela da bude gazdarica već moćna carica. Starac se začudio – pa gde će ta neuka seljanka da bude carica i da vlada zemljom? Ali ona nije odustala i naredila je mužu da ode ili će ga ona naterati.

Starac je došao na more i pozvao ribu. Rekao joj je da mu je žena potpuno poludela. Ni bogatstvo ni slava nisu joj bili dovoljni i sada je htela da postane carica. Riba ga je poslušala i rekla mu da ide kući, a ona će mu ispuniti želju.

Kad je stigao, starac je umesto bivše kolibe ugledao carski dvor. Njegova žena je zaista postala carica, oko nje su se okupljale svakakve vlastele, točile joj skupa vina i nudile joj kolače. Okružila ju je straža koja je uplašila starca. Ali nadao se da će njegova žena barem sada biti srećna. Ali čim ga je ugledala, naredila je slugama da ga izbace iz dvorca.

Posle nekoliko nedelja pozvala je starca k sebi. Naredila mu je da ode do zlatne ribice. Umorna je od toga da bude carica, pa sada želi da postane vladar svih mora, a zlatna ribica da joj bude sluga i da radi šta god želi. Starac nije smeo da se usprotivi, pa se vratio na more i ponovo pozvao zlatnu ribicu. Rekao joj je sve lude želje svoje žene. Riba ga je poslušala, a zatim je samo udarila repom o površinu mora i zaronila u dubinu. Starac je čekao i čekao njen odgovor, a kako se riba više nije pojavljivala, vratio se svojoj ženi.

Kad se vratio kući, nije bilo kraljevskog dvora, ni dvorca, ni kuće, samo stara koliba ispred koje je sedila starica, a do nje je bilo napuklo korito.

Pobeđuje dobro, a pohlepa se kažnjava!

ILUSTRACIJA: https://www.vecteezy.com/vector-art/1233230-silhouette-of-fisherman-in-boat-and-sunset-design

 

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here