Home Svet oko nas RETKE VRSTE ŽIVOTINJA I BILJAKA DRUGE SU PO OBIMU NA POPISU ILEGALNE...

RETKE VRSTE ŽIVOTINJA I BILJAKA DRUGE SU PO OBIMU NA POPISU ILEGALNE TRGOVINE, ODMAH IZA DROGE

319
0

U svetu je poznato 1,770.000 životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.  Alarmantan podatak je da svakog dana zbog gubitka staništa, lova i iskorišćavanja i zagađivanja tla i voda u svetu izumre 50 – 100 vrsta biljaka i životinja, a najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi…

Naučnici tvrde da je stopa izumiranja danas 40 posto veća od normalne. Treba naglasiti da je izumiranje neke vrste nepovratno!  Životinje uglavnom ugrožava čovek, bilo da ih lovi ili iskorišćava, zagađuje tlo, vazduh i vodu, ili uništava njihova staništa i unosi strane vrste.
 Konvencijom o medunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih biljaka i životinja uređena je međunarodna trgovina.  Retke vrste životinja i biljaka druge su po obimu na popisu ilegalne trgovine, odmah iza droge, i procenjuje se vrednost trgovine na oko 20 milijardi dolara godišnje.
Što je vrsta ugroženija i ređa, njena cena na crnom tržištu je viša. Tako papagaj crni kakadu dostiže cenu od 900 dolara, šimpanza cenu od 8.000 dolara, a leptir meksički lastin rep – 1.000 dolara.
U samo jednoj godini preko graničnih prelaza pređe 50 hiljada živih sisara, 140 hiljada slonovskih kljova, 10 miliona koža raznih gmazova, 15 miliona krzna mačaka i drugih sisara, 5 miliona živih ptica, 600 miliona živih riba za akvarijume, 3 miliona živih kornjača i dve tone korala.

Mnogi ljudi su surovi su i prema svojim kućnim ljubimcima, pa nije ni čudo što se mnogi čovekovi ‘prijatelji’ za vreme godišnjih odmora nađu na ulici. Da li ste znali da su brojke ostavljenih kućnih ljubimaca toliko velike da se evropske zemlje njima gotovo nadmeću?
Veliki broj udruženja i ljubitelja životinja ulažu velike napore da bi zaštitili ta divna bića i omogućili im pristojan život kakav i zaslužuju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here