Home Predstavljamo REČI OD KAMENA – MJUZIKL O VRŠNJAČKOM NASILJU

REČI OD KAMENA – MJUZIKL O VRŠNJAČKOM NASILJU

152
0

Premijera predstave se održala 30.maja u pozorištu lutaka “Pinokio” u Beogradu, i nastaviće da se igra na repertoaru pozorišta i tokom sezone 2018/19.

Mjuzikl „Reči od kamena“ je rezultat dvogodišnjeg posvećenog rada umetnika i dramskih pedagoga Hleb Teatra iz Beograda u okviru projekta „Zajedništvo“, ostvarenog u više beogradskih osnovnih i srednjih škola.

Projekat „Zajedništvo“ je posvećen razvijanju kreativnih dramskim metoda u prevenciji vršnjačkog nasilja, a nastao je u saradnji Hleb Teatra i Centra za dramu u edukaciji i umetnosti – CEDEUM. U okviru projekta „Zajedništvo“ nastale su  dve predstave koje su igrane po školama: kratka predstava fizičkog teatra„Ranac“ sa dramskom radionicom sa temom  vršnjaćkog nasilja, namenjena učenicima osnovih škola, a koja se izvodi tokom jednog školskog časa u učionici, kao i interkativna predstava/radionica „Reči od kamena“ sa temom internet nasilja ili “cyberbullyinga”, koja se izvodila u svečanim salama škola i namenjena je uzrastu od 13 do 16 godina, iz koje je nastao mjuzikl “Reči od kamena” u kome učestvuje 11 glumaca, plesača i pevača.

 

Predstave i radionice projekta „Zajedništvo“, kao i mladi učesnici u školama, su bili predmet istraživanja koje je sprovedeno u četiri evropske zemlje projekta R.U.In? (Are You In?) Erazmus + programa Evropske Unije, (Mađarska, Rumunija, Kipar i Srbija) gde se na nekoliko  hiljada mladih istraživalo dejstvo kreativnih dramskih metoda na prevenciji nasilja. U Srbiji je ispitano preko 500 dece i mladih, i dokazano da dramske metode imaju učinka, i da je mladima potreban dramski rad da bi se osnažili kao ličnosti. Projekat je rezultirao studijom istraživanja kao i kreacijom aplikacije „Sajber“ za primenu u dramskim radionicama sa temom internet nasilja, za koju je napisan i štampan Priručnik o korišćenju.

 

Tim projekta „Zajedništo“ koga predvodi Sanja Krsmanović Tasić, a koji se sastoji od Jugoslava Hadžića, Kristine Mlađenović, Nataše Milojević, Olivere Milojević, Nikole Koruge,  Bojane Škorc, Gordane Bekčić Pješčić, Lidije Antonović, Milutina Labudovića, Anastasije Tasić, Bojana Golubovića i Ive Grbić, organizovao je  i dva Simpozijuma PUŠ-pozorište u školama, sa temom „Inovative dramske metode u prevenciji vršnjačkog nasilja“. Simpozijumi su pre svega bili posvećeni nastavnicima  i učenicima, a otvorili su prostor dijaloga i promišljanja ove ozbiljne teme. Na panelima i okruglim stolovima su učestvovali naši eminetni stručnjaci: profesor Dragan Popović, profesorka Jasna Hrnčić, Ljubica Beljanski Ristić, Nevena Ružić,  predstavnici i stručnjaci iz MUP-a, Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece i mladih na internetu Ministarstva Trgovine turizma i telekomunikacija, i mnogi drugi. Prvi Simpozijum je održan u okviru Festivala „Mater Terra“ u Dečijem kulturnom centru Beograda u novembru prošle godine,  a drugi u Ustanovi kulture „Parobrod“ marta ove godine.

 

Predstava prati odrastanje devojčice Milice, savremenice dečaka i devojčica, mladića i devojaka koji odrastaju u svetu mobilnih telefona i interneta, koja u jednom trenutku doživljava vršnjačko nasilje. Za potrebe predstave okupljen je ansambl sastavljen od  mladih glumaca, pevača i igrača, sa kojima se posvečeno radilo više meseci. Sve pesme u predstavi se izvode uživo, a svaka predstava sadrži kao svoju završnicu interakciju sa publikom, gde se tokom razgovora publike i likova predstave dalje analiziraju postupci protagonista, i otvara dijalog o ovoj važnoj temi.

Predstava  „Reči od kamena“ u produkciji Udruženja „Umentička Utopija“ nastala je u saradnji Hleb Teatra i večernje scene Pozorišta lutaka „Pinokio“. Tekst, režiju i koreografiju potpisuje Sanja Krsmanović Tasić, a autor muzike je Jugoslav Hadžić, dok je za animaciju i total dizajn predstave zadužena Anastasia Tasić.

 

 

Kao prateći program predstave planiran je i ciklus okruglih stolova i tribina su učešćem eminentih stručnjaka iz ove oblasti,  u saradnju sa Centrom za dramu u edukaciji i umetnosti – CEDEUM-om, i udruženjem „Umetnička Utopija“.  Ove jeseni ostvariće se i kampanja NISAM KAMEN – NE BUDI KAMEN koja se sastoji od niza dramskih, muzičkih i filmskih radionica sa učešćem dece i mladih iz beogradskih osnovnih i srednjih škola, sa ciljem prevencije vršnjačkog nasilja i senzibilizacije dece i mladih. Kampanja je podržana od strane organizacije Rekonstrukcija ženski fond – RŽF.

http://www.hlebteatar.com/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here