Home Svet oko nas RASE PASA KOJE SU NAJBOLJE ZA DECU

RASE PASA KOJE SU NAJBOLJE ZA DECU

157
0
https://www.pexels.com/photo/yellow-labrador-retriever-close-up-photography-1431762/

Prilikom kupovine ili preuzimanja psa pod sopstvenu brigu, veoma je važno voditi računa o tome kakav je sam pas, odnosno da li njegova pasmina, ukoliko je ima, odgovara uslovima u koje je dovodite.

Dakle, sa jedne strane je važan karakter psa, a sa druge uslovi života, i to obe stvari podjednako. Pojedine rase su poznate po tome što vole da trče, skaču i igraju se po ceo dan, nekima je karakter ipak više usmeren ka individualnosti, jedni bolje ostvaruju kontakt sa drugim psima, drugi ne.

I tako u nedogled, jer toliko je stvari o kojima morate voditi računa, da bi nam trebao ceo jedan tekst samo da se pozabavimo njihovim nabrajanjem.

Ono što vas interesuje i čime smo mi rešili da se pozabavimo detaljnije, jesu rase pasa koje se odlično snalaze u okruženju sa decom.

LABRADOR – RAZDRAGANI LABRADORI UVEK SU ZA IGRU

Verujemo da nikada niste videli labradora da mirno sedi u ćošku prostorije, naročito kada je u pitanju štene labrador retrivera koje je u punoj snazi. Osim toga što su uvek za igru, kako sa drugim psima, a naročito sa decom, prepoznati su i kao veoma korisni u aktivnostima kao što su:

  • vodič za slepe ljude;
  • pomoć osobama sa invaliditetom;
  • pomaganje policijskim službenicima.

Dakle, osim dobroćudnosti i razdraganosti, ne manjka ni im ni inteligencije, kako ponekad vole da kažu zli jezici.

Čini se kako je labrador rasa, koja možda i najviše uživa u tome da vreme provodi sa ljudima, igrajući se, šetajući ili mazeći. Njihova nežna i strpljiva ličnost biće savršena za vaše mališane koji su uvek za igru.

Labrador je savršen izbor bez obzira na uzrast vaših mališana, jer će biti jednako nežni prema bebama i uvek za zabavu u dvorištu sa nešto starijom decom.

Naravno, iako je labrador jedna od najboljih rasa za porodicu i kućnu atmosferu, i njima je potrebno vaspitavanje od malih nogu i upoznavanje sa granicama igre.

VUČJAK JE PRAVI ZAŠTITNIČKI PAS

Iako vučjaci, odnosno nemački ovčari, ne deluju kao rasa koja je previše dobro upoznata sa čarima igre i zabave sa mladuncima i decom, stvari su potpuno drugačije.

https://www.pexels.com/photo/adult-german-shepherd-lying-on-ground-333083/

Ne dozvolite da vas prevari njihov ozbiljan i ponekad zastrašujući pogled, jer oni su zapravo duše od pasa. Ono što ih čini toliko dobrim za porodicu i pre svega decu jeste zaštitnička nastrojenost i spremnost da brane teritoriju.

Ponekada to branjenje teritorije, preterano samopouzdanje i želja za dominacijom mogu izazvati tračak agresije, ali se ovakvo ponašanje usmerava već u najranijoj fazi života.

Vučjak spada u grupu 5 najinteligentnijih rasa pasa na svetu i sa njim nećete imati nikakvih problema kada je dresura u pitanju, što je naročito važno kada vašim domom šetkaju mališani.

BIGL JE UVEK U CENTRU PAŽNJE

Bigl je rasa pasa čiji primerci nikako ne vole da budu sami, a društvenost im je jedna od glavnih odlika.

Pažnju umeju da privuku na sebe veoma dobro i da učine da svi gledaju u njih, pa makar pravili i gluposti. Prema ovome ste verovatno pomislili kako će se sjajno slagati sa vašim mališanima u njihovim igrama.

Pa ipak, iako umeju da budu tvrdoglavi, biglovi vam nikada neće praviti probleme, jer im njihova blaga narav to prosto ne dozvoljava. Skoro svaki bigl voli da se igra, vedar je i razdragan, tako da su na nivou statističke greške mrgudi među ovom rasom.

Ono što je najvažnije kod ove rase, jeste to što prosto obožavaju decu i uvek će im se motati oko nogu, ma gde god se vaši mališani zaputili. Nemojte ga sputavati u tome da bude u društvu dece koliko god to želeo, jer ako duži vremenski period bude usamljen, javlja se blaga depresija.

Takođe, može postati naporan i posesivan kada je predugo sam. Dakle, sve što mu je potrebno jeste ljubav i pažnja, koje i sam daje.

PUDLICE – ELEGANTAN PAS SAVRŠEN ZA DECU I KUĆNE USLOVE

Velike i srednje pudlice su naročito pogodan izbor za kućnog ljubimca i njihovo međusobno slaganje sa decom. Male pudlice mogu ispoljiti svoj intenzivan temperament kada se osete zapostavljeno, te ne dozvolite da budu ljubomorne i uključujte ih u sva dešavanja.

Ukoliko zanemarimo sve to, pudlice se generalno smatraju veoma dobrom opcijom za dom i porodicu, naročito za mališane sa kojima će se igrati satima, jer su uvek za druženje.

Pudlice su takođe veoma inteligentne i poslušne prema svom vlasniku, tako da ćete ih bez većih problema naučiti osnovnim komandama i tome šta se sme, a šta ne sme.

Ono što je karakteristično za ovu rasu jeste živahan temperament kada je potrebno zaštititi teritoriju i izuzetna smirenost u najbitnijim situacijama. Kada sve to spojimo sa činjenicom da vole druženje, maženje i igru sa decom, reklo bi se da su pudlice odličan izbor za vaš dom.

Na kraju krajeva, za skoro bilo kog psa da se odlučite i to ne samo sa naše liste, verujemo da će se uz pravilnu dresuru uklopiti u sredinu gde se nalaze vaši mališani. Nadamo se takođe da vam je tekst bio koristan, kao i da ste saznali neke nove informacije. Srećno!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here