Home Bajke i priče PUŽ STOLAR – Poučna priča

PUŽ STOLAR – Poučna priča

1986
0

Na zelenoj livadi, podno starog stabla, živеo je mali puž. Sklupčan u neuglednu malu kućicu razmišljao je o, za jednog puža, sasvim neobičnoj temi. Razmišljao je kako obrađuje stari panj. Želeo je površinu panja učiniti nežnom i lepom. Oh, kako je bila velika želja malog puža da postane stolar. Danima je razmišljao, a noćima sanjao kako obrađuje drvo.

Jednog sunčanog jutra, dok je jutarnjim kapima rose čistio kućicu, puž se odlučio okušati u stolarskom poslu. Nije znao kako početi. Plašio se da nespretnim radom ne upropasti lepotu nekog drveta pa je odlučio ukrasiti svoju kućicu. Mislio je, ako lepo ukrasi svoju kućicu koju nosi na leđima, dokazaće sebi i prijateljima kako može biti uspešan stolar. Laganim ali sigurnim puzanjem mali puž došao je do starog panja. Odlučno je krenuo na posao. Počeo je trljati kućicu o panj kako bi joj dao željeni oblik. Stanovnici šume promatrali su puža koji se češe o stari panj. To je za njih bio jako neobičan prizor. Životinje su u početku sa zanimanjem posmatrale šta to radi mali puž, ali ubrzo su se počele podsmehivati – pa nije pužu suđeno biti stolar. Mali puž nije obraćao pažnju na reakcije životinja već je nastavio predano raditi ukrašavajući svoju kućicu.

Puž je napredovao sporo. Uvideo je da drvo nije dovoljno oštro za oblikovanje kućice. Pomoću drveta dobijao je blage i nežne linije. Trebalo mu je nešto tvrđe. Otišao je do stene i počeo o nju trljati kućicu. Tvrda i oštra stena bila je jako korisna za precizne rezove. No puž je morao biti dvostruko pažljiviji kako nesmotrenim potezom ne bi oštetio kućicu. Vreme je prolazilo, puž je bivao sve iskusniji. Naučio je kada i kako treba kućicu trljati o stenu, zemlju ili drvo. Zavisno št bi želeo postići služio se različitom snagom i vrstom pritiska. Vreme je prolazilo, a kućica malog puža postajala je sve lepšom i lepšom. Životinje su sve češće s divljenjem gledale sporog ali sigurnog majstora na delu. Puž je i dalje neumorno radio.

Prošla je zima. Mali puž okupao se u jutarnjim kapljicama rose. Obasjan suncem divio se prirodi oko sebe. Bio je srećan. Ukrasio je kućicu najbolje što je znao. Bio je zadovoljan svojim radom. Iznenada, iz vedra neba, pored njega sleti detlić. Detlići su poznati kao najbolji šumski stolari. Detlić je čuo priču o pužu stolaru te se svojim očima želio uveriti o kakvoći njegovog rada. Promotri detlić puževu kućicu sa svih strana i poleti. Napravi par krugova oko kućice, sa svake strane pomno je pogleda i na kraju ponovo sleti pored malog puža. Pogleda ga u oči, zastane na tren i nakloni se. Za malog puža to je bila velika čast, jer detlići se klanjaju samo velikim majstorima stolarima.

Od sreće i veselja što je njegov rad priznat, mali puž krene prema starom panju i zamoli ga za dopuštenje da ga ukrasi. Predano je radio na njemu. Nakon dugog vremena neprekidnog rada, učinio ga je najlepšim panjem u čitavoj šumi. Otad pa nadalje, za puža stolara uvek je bilo posla. Tražili su ga da uređuje kućice drugih puževa, nastambe raznih životinja, čak i da gradi mostove i brane.

Mali puž stolar odlučio je podeliti svoje stolarsko znanje sa drugima. Okupio je zainteresirane puževe i obratio im se: «Dragi prijatelji puževi, vi želite postati stolari. Ako želite ostvariti vaše želje imajte na umu jednu stvar. Sve se može kad se hoće. Trudite se, budite uporni i željni znanja. Uz trud i volju sve je moguće! A sad ću vam nešto reći o stolarskom poslu…» Puž stolar je pričao a drugi puževi su ga sa zanimanjem slušali. Nije prošlo puno vremena i svi puževi su postali pravi majstori – stolari.

Danas retko možete videti puža kako obrađuje drvo, ali je zato prisutan običaj da svaki puž ukrasi svoju kućicu najbolje što može.

Zaista, kad koračaš šumom ili livadom pokušaj pronaći kojeg puža. Pažljivo ga pogledaj. Videćeš kako mu je na leđima lepa i neobična kućica. Čak i tako malena stvorenja poput puževa mogu napraviti tako mnogo ako se dovoljno trude. Zamisli što sve može postići čovek!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here