Home Poznati PUTOVANJE U DETINJSTVO UZ „PORODICU KREMENKO“

PUTOVANJE U DETINJSTVO UZ „PORODICU KREMENKO“

223
0

Čuveni crtani film ,,Porodica Kremenko“ uselio se u naše domove šezdesetih godina i bio jedan od najpopularnijih crtanih filmova u Srbiji i regionu.

Fred, Vilma, Barni, Beti, Kamničak i Bem-Bem samo su neka od imena izmišljenih likova za potrebe crtanog filma „Porodica Kremenko“ koje vraćaju u period bezbrižnog detinjstva.

Prva epizoda emitovana je 30. septembra 1960. godine u 20:30, što je tada bio udarni termin, nakon koga mnoga deca odlaze na spavanje.

Tvorci ove nesvakidašnje porodice Kremenko su producenti Vilijam Hana i Džozef Barbera. Oni su od serije stvorili alegoriju na američko društvo sredinom 20. veka.

Radnja crtanog filma prati hvalisavog junaka Freda, njegovu suprugu Vilmu, kao i njihove susede i prijatelje Barnija i Beti Kamenko.

Jedna od zanimljivijih stvari u crtanom filmu je da dinosaurusi, mamuti i druge davno izumrele životinje žive sa pećinskim ljudima čija tehnologija odgovara 20. veku.

Kremenkovi kod dece izazivaju salve smeha, a sve to zahvaljujući glumcima Alenu Ridu i Mel Blanku. Njih dvojica u crtanom pozajmljuju glasove i dočaravaju nam Freda i Barnija.

Motivisani uspehom ovog crtaća nastao je i dugometržni film o junacima iz kamenog doba. Glavne uloge tumače Džon Gudman, Elizabet Perkins, Rik Moranis, Vilijam Hana i Hali Beri.

Ovu porodicu pamte mnogi s obzirom da je u Jugoslaviji emitovana sedamdesetih i osamdesetih godina. To je bio prvi crtani film sinhonizovan na srpsko- hrvatski jezik u produkciji tadašnje RT Zagreb. Nakon raspada Jugoslavije, u Srbiji se serija emitovala na televiziji BK.

Sinhronizacijiom glasova porodicu Kremenko u Srbiji dočarali su nam Goran Peković, Nebojša Burović, Tatjana Stanković i Violeta Peković.

Poslednji put serija je emitovana 2011. godine na B92 televiziji, sa novom sinhronizacijom koju je uradila sama televizija.

Prisetimo se neke od epizoda čuvene „Porodice Kremenko“.

https://www.dailymotion.com/video/xxxwso

https://www.danas.rs/zivot/putovanje-kroz-detinjstvo-uz-porodicu-kremenko/

 

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here