Home Svaštara PUTOVANJE AVIONOM SA DECOM – PRAKTIČNI SAVETI

PUTOVANJE AVIONOM SA DECOM – PRAKTIČNI SAVETI

195
0
https://www.pexels.com/photo/girl-inside-an-airplane-5075549/

Odlučili ste se da destinacija za letovanje ove godine bude udaljenija i potrebno je da do nje putujete avionom? Brinete se kako će to putovanje izgledati sa decom i pribojavate se kako će put proteći?

Bilo da prvi put putujete avionom sa detetom, ili ste već proživeli ovo uglavnom stresno iskustvo, kako biste olakšali deci, ali i sebi, let, potrebno je da se informišete. Zato u nastavku pročitajte nekoliko saveta uz pomoć kojih put avionom sa decom može biti prijatan.

DOĐITE NA AERODROM NA VREME

Ono što je važno jeste da dođete na aerodrom na vreme, kako biste bez stresa i tenzije predali svoje kofere, uzeli karte i prošli sve obavezne korake na aerodromu. Iako ovo važi i kada putujete sami, ovaj korak posebno je važan kada putujete sa mališanima. U tom slučaju čitav proces duže traje jer je potrebno prijaviti i dete na let i predati i njegov prtljag.

Prvo o čemu treba da mislite jeste prevoz do aerodroma. Kako su deca veoma često nervozna u gradskom prevozu, najbolja opcija jeste da do aerodroma idete svojim, detetu dobro poznatim, automobilom. Ono što je dobra vest je da možete ostaviti auto na parkingu blizu aerodroma na više dana, pa ćete i pri povratku sa letovanja moći sami da se vratite sa aerodroma. Takođe, izbeći ćete gužvu u gradskom prevozu, kao i čekanje na slobodno taksi vozilo.

Još jedan razlog zašto je potrebno doći ranije na aerodrom jeste čekanje u redu – prvo za predaju prtljaga i podizanje avio karte, a zatim i za pasošku kontrolu. Kako biste što pre sve ove korake obavili, potrudite se da na aerodrom dođete pre nego što najveći broj ljudi dođe i napravi se gužva, koja vašu decu može uznemiriti.

https://www.pexels.com/photo/girl-sitting-on-shore-1712854/

KADA BEBA MOŽE DA LETI?

Ne postoje tačna ograničenja kada beba može da leti avionom, ali u praksi se pokazalo da je to najmanje 7 dana. Ono što je potrebno da dete ima kako bi moglo da ide sa vama na letovanje je pasoš, a u zavisnosti od starosti deteta kupovina karata za bebu može, ali i ne mora biti potrebna.

Iako nije zakonom zabranjeno, ne preporučuje se da tek rođena beba putuje avionom, osim ukoliko nije hitna situacija, a ukoliko se i vi razmišljate o ovoj odluci, preporučujemo da se prvo konsultujete da vašim odabranim dečijim lekarom.

ŠTA PONETI NA LET?

Kako biste olakšali boravak sa decom na aerodromu, u avionu a na kraju i na letovanju, potrebno je da ponesete određene stvari sa sobom i vodite računa o pojedinim ograničenjima koje možda niste znali.

HIGIJENA

Ono što je potrebno da se nađe u vašem ručnom prtljagu su sredstva za suvo pranje ruku, vlažne i papirne maramice, kao i rezervna cucla za bebu u slučaju da mu glavna cucla ispadne na pod, flašice sa vodom i hranom.

Takođe, sa sobom je potrebno nositi pelene, rezervnu garderobu za decu – i to i gornji i donji deo koji je mališanu udoban, kako bi se osećao što prijatnije. Kako je u avionu uvek za nekoliko stepeni hladnije, poželjno je za dete poneti dodatan sloj odeće.

KOLICA – DOZVOLJENE DIMENZIJE

Ukoliko na svoj put nosite i kolica, vodite računa o njihovim dimenzijama. Dozvoljene dimenzije kolica za ručni prtljag zavise od politike avio kompanije, pa je ovu informaciju neophodno proveriti sa samom avio kompanijom, pozivom na info centar ili kontaktiranjem putem vebsajta.

U slučaju da vaša kolica ne odgovaraju dozvoljenim dimenzijama, biće potrebno da se ona predaju prilikom predaje kofera.

IGRAČKE ZA ZABAVU DETETA

Deca mogu postati veoma nemirna i nervozna, pogotovo tokom dugih letova. Zato je važno da ponesete igračke koje će ih zabavljati. Ponesite nekoliko omiljenih lutki ili plišane igračke, slikovnice i bojanke.

SEDIŠTA

Kako biste svom detetu ali i sebi obezbedili najveći komfor tokom putovanja avionom preporučujemo da iskoristite mogućnost koju avio kompanije pružaju i unapred rezervišete, odnosno odaberete vaša sedišta.

Obično se roditeljima sa decom preporučuje da biraju sedišta do prozora kako bi deci pogled kroz prozor držao pažnju. Takođe, preporučuje se i da ta sedišta budu u prednjem delu aviona, iz razloga što se u zadnjem delu aviona turbulencije znatno više osete.

DA LI JE POTREBNA AVIONSKA KARTA?

Detetu do 2 godine nije potrebna avionska karta, odnosno ne mora da ima svoje sedište u avionu, već može sedeti u krilu nekog od roditelja, sa posebnim pojasevima za vezivanje.

Deca starija od 2 godine moraju imati svoje sedište, te je njima potrebno kupiti avio kartu, međutim avio kompanije u većini slučajeva pružaju popuste za decu, uglavnom do 12 godina.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan te da ćete poslušati naše savete kako bi vaše letovanje imalo što lepši i opušteniji početak!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here