Home Svaštara PRVI PUT U VRTIĆU BEZ MAME

PRVI PUT U VRTIĆU BEZ MAME

311
0

Polazak deteta u vrtić je velik korak za dete, ali i majke. Nije uvek lako podneti činjenicu da odjednom više nisu nužno „potrebne“ detetu.

Neke majke se osećaju isključeno, a druge znaju da osećaju i ljubomoru na jaslice ili vrtić jer detetu više nisu prve i jedine. Prirodno je tako se osećati i razumljivo je da se nije lako odvojiti od deteta posle toliko vremena upućenosti jedno na drugo i još ga k tome predati drugima na brigu. Može li se iko bolje brinuti o detetu od njegove majke? Teško, ipak polazak u vrtić osim pomešanih emocija doneće i neke dobre stvari i za majku i za dete.

Za početak vas možda može utešiti činjenica da ćete od sada imati više vremena za svoje potrebe te da će vaše dete imati priliku da se igra s vršnjacima, socijalizuje se i time napreduje u razvoju.

Kako ostaviti dete u vrtiću?

Kad dođu prvi dani za polazak u vrtić i nakon što ste odradili sva prilagođavanja i s detetom puno razgovarali o vrtiću, trenutak je da budete odlučni i čvrsti, čak i ako dete plače ili ste i sami na ivici suza.

Iako vam oproštaj od deteta teško pada pokušajte da se ne zadržavate dugo kod rastanka kako biste tešili dete jer dugačke scene opraštanja situaciju mogu samo pogoršati. Dete će iz te situacije, ako je izvedete bez odugovlačenja, naučiti da ste ozbiljni, da tako mora biti pa će se osloniti na vas da ćete se zaista vratiti po njega kako ste i obećali. To poverenje će biti sve čvršće kad ćete zaista svaki dan doći po njega u dogovoreno vreme. Zato se držite tog dogovora.

Nemojte nikako napraviti grešku i nestati iz vrtića bez oproštaja kako biste možda poštedeli dete i sebe tuge i plača. Na taj način ćete uplašiti dete i ugroziti poverenje koje ima u vas. Razmislite!

Begom ustvari poručujete detetu da ste napravili nešto iza čega sami ne stojite. A zbog toga bi dete moglo da bude u strahu da ste ga lagali i ostavili nepoznatim ljudima na milost i nemilost. Stvarno nema potrebe da se dete tako oseća i zato se uvek oprostite.

Povratak kući iz vrtića i iscrpljeno dete

Nova okolina znači i puno novih iskustava i utisaka. Dete mora sve te nove informacije da preradi i složi što će trošiti njegovu energiju. Zbog toga su deca prvo vreme polaska u vrtić neretko iscrpljena te samim time i manje živahna, a katkad i agresivna. Primetite li ove znakove, respektujte to i omogućite detetu malo mira. Kad se utisci slegnu, dete će ponovo živnuti i biti pristupačnije.

U tom razdoblju budite oprezniji i izbegnite da ga obasipate pitanjima ako primećujete da nema volje da odgovara na njih. Pustite ga kratko na miru i malo se odmaknite. Ako ćete baš želeti da znate šta vaše dete radi u vrtiću i da li mu je u njemu lepo, uvek se možete obratiti vaspitačicama koje ga čuvaju i od njih saznati sve detalje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here