Home Svaštara PRVI DAN VRTIĆA POSLE KARANTINA: Kako da pripremite svoje mališane za povratak...

PRVI DAN VRTIĆA POSLE KARANTINA: Kako da pripremite svoje mališane za povratak i ponovno razdvajanje

1149
0

Evo nekoliko saveta od iskusnih mama koji će vam pomoći da pripremite svoje mališane na boravak u obdaništu.

USADITE IM POZITIVAN STAV OD POČETKA

Deca primećuju ponašanje svojih roditelja, tako da, budite veoma oprezni da ne prenesete svoje strepnje i brigu na mališane. Na isti način, na njih će uticati vaše uzbuđenje i pozitivan odnos prema obdaništu i vaspitačima. Deca su u stanju da zapaze kako se njihovi roditelji ophode prema vaspitačima, pa će se truditi da i sami oponašaju taj odnos. Zbog toga je preporučljivo da steknete prijateljski stav prema njima i predstavite im vrtić kao zabavnu aktivnost kojoj se posle dugog boravka u kući vraćaju.

BEZ ODUŽENIH RASTANAKA

I mame i vaspitači u vrtiću se slažu u jednoj stvari – jednostavan i kratak rastanak je najdelotvorniji kada ostavljate dete u obdaništu. Čak i ukoliko osetite potrebu da zaplačete, potrudite se da ne odužite vaš rastanak, jer ćete na taj način i detetu olakšati čin razdvajanja.

PODSETNIK DA ĆETE SE VRATITI PO NJIH

Kako biste lakše podneli razdvajanje, možete da date svojoj deci nešto što će ih asocirati na vas, pružiti im utehu dok ste odsutni i predstavljati podsetnik na to da ćete ih pokupiti iz vrtića i da ćete opet otići kući gde ćete zajedno provoditi vreme kao i svih prethodnih nedelja. Mame savetuju i da zamolite dete da vam taj predmet, odnosno, podsetnik čuvaju dok se ne vratite po njih. Na taj način, učite decu poverenju, kako bi bili sigurni da ih nećete zaboraviti i ostaviti u obdaništu. Kao ideja, jedna mama je svojoj ćerki dala fotografiju na kojoj su njih dve, što takođe može biti značajna uteha i potpora.

BUDITE ODLUČNI I NE POPUŠTAJTE

Uprkos svim pripremama za povratak u vrtić, postoji velika verovatnoća da će vaš mališan biti uznemiren u početku što mora da ide u vrtić. Mnoge mame potvrdiće da su trenuci razdvajanja bolni i njima, a ne samo deci. Kako objašnjava jedna mama, tri četvrtine dece počnu da plaču kada je vreme za odlazak u obdanište, iako se posle samo nekoliko minuta smire. Ključ je u postavljanju granica. Mame preporučuju da na svaki put porazgovarate sa vaspitačicom o tome kako je vaše dete provelo dan, što će vam pomoći da ostanete uključeni.

https://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/porodica-zivot-i-stil/3161028-prvi-dan-vrtica-posle-karantina-kako-da-pripremite-svoje-malisane-za-povratak-i-ponovno-razdvajanje

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here