Home Svet oko nas PRONAĐENI TRAGOVI DINOSAURUSA STARI 170 MILIONA GODINA

PRONAĐENI TRAGOVI DINOSAURUSA STARI 170 MILIONA GODINA

435
0

Na škotskom ostrvu Skaj pronađeni su tragovi ogromnih dinosaurusa stari 170 miliona godina, koji će moći da rasvetle evoluciju reptila iz doba jure.

Većinu tragova ostavili su „stariji rođaci“ tiranosaurusa reksa, zvani teropodi, koji su bili visoki dva metra, kao i sauropodi, reptili slične veličine dugog vrata.

DEČIJI EKOLOŠKI ČASOPIS „ČUVARI RAVNICE“ NA KIOSCIMA U VOJVODINI ILI PUTEM PRETPLATE

http://cuvariravnice.blogspot.rs/p/blog-page_33.html

Ovo je druga grupa tragova dinosaurusa pronađenih na ovom ostrvu, nakon što su prvi otkriveni 2015. godine, iako su ovi najnoviji pronađeni u stenama starije geološke starine, podsjeća list „Ivning standard“.

Ovo otkriće je od globalnog značaja jer predstavlja redak dokaz o periodu srednje jure, iz kojeg je sačuvano veoma malo fosilnih ostataka.

Doktor Stiv Brusat sa Univerziteta u Edinburgu, koji je predvodio istraživanje, rekao je da istraživači stalno nalaze nove tragovi dinosaurusa na ovom ostrvu.

 

„Novi tragovi otkrivaju nam dve različite vrste dinosaurusa – dugovrate rođake brontosaurusa i oštrozube rođake tiranosaurusa reksa. Svi tragovi pronađeni su blizini plitke lagune u vreme kada je Škotska bila mnogo toplija, a dinosaurusi se pripremali za svoju globalnu dominaciju“, rekao je Brusat.

Naučnici su premerili, fotografisali i analizirali oko 50 tragova na poluostrvu Troterniš.

Najveći je prečnika 70 centimetara i to je trag sauropoda, dok je najveći trag teropoda prečnika oko 50 centimetara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here