Home Poznati PROKA PRONALAZAČ – JUNACI NAŠEG DETINSTVA

PROKA PRONALAZAČ – JUNACI NAŠEG DETINSTVA

2130
0

Proka Pronalazač ne spada baš u Diznijeve junake čije ime se ubraja u planetarne pojmove opšte kulture među svim ljudima koji iole nešto bistre ili slušaju u vezi sa stripovima… Ipak, on je svakako jedan od zaslužnih građana Patkovgrada.

 

Ovaj goluboliki čova (premda se u našim izvorima navodi kao persona od nekog pilećeg (“chicken” roda) je marljiv, talentovan, domišljat, uvek spreman da učini nešto za svoje bližnje ili širu zajednicu, ne opterećujući se prohtevima za slavom i bogatstvom – a svakako bi mogao mnogo sebi da priušti, kad već često sarađuje sa Bajom Patkom koji računa na Prokinu pomoć da bi još bolje razvio i osigurao svoje poslove!

 

Kad smo kod imena, ovde imamo dobar primer diversifikacije u raznim jezicima, pa i ne treba očekivati da on po jedinstvenoj denominaciji bude univerzalno poznat širom sveta – Uporedimo originalni engleski naziv GYRO GEARLOOSE, gde drugi deo očito upućuje na neki zagubljeni zupčanik, sa npr. francuskim oblikom Geo Trouvetou, što upućuje na utisak da on može sve da iznađe!

Proka ne deluje toliko kao… akademsko-laboratorijski tip naučnika – više kao kuckalokoje u svojoj skromnoj radionici (ili nekom prestižnom naučnom centru u koji ga pozovu!) može da se uhvati u koštac sa raznim izazovima tehnike, i to više onom koja se dobrim delom svodi na čistu mehaniku, nešto elektrike, uz po neku crtu personifikacije među njegovim okruženjem – tu je njegov verni (ali ne slepo odan već promišljen!) pomoćnik LAMPI (LITTLE HELPER) sa glavom u vidu sijalice, naravno možemo povremeno zateći i posebnu kapu za razmišljanje, ili drugo ekscentrično pokrivalo sa rukama koje gestikuliraju, češaju leđa, i drugim dodacima, pa onda robota-poštansko sanduče sa nogama (lakonogi kurir, kojeg je, međutim, bilo lako obrlatiti od strane nevaljalaca), čak i bicikl sa obrtnim nogama umesto točkova…

 

Ovaj izumitelj je svakako sklon povremenim premorima i krizama kad je u pitanju inspiracija i prihvatanje situacije, a desi se da napravi i previde kad su u pitanju neki izumi i proračuni (rekosmo da je neke izume moguće obrlatiti, zloupotrebiti – ono za poštansko sanduče je još i sitan rizik)

Tehnika i tehnologija su neverovatnim koracima i u neslućenim pravcima uznapredovale od vremena kad su se pojavile prve dogodovštine sa Prokom. Da li je u pitanju naučno-tehnološki nivo, ili pak vrsta preokupacije? Možda i nije na odmet razvijati i sačuvati jedan zdrav ‘kuckaroški’ poriv za raduckanjem i inovacijama, pored svih elektronskih i virtuelnih čudesa koje nas danas zaoglupljaju, ovaj… zaokupljaju.

 

Kad smo već kod Prokinih imena u raznim jezicima/zemljama, evo samo nekoliko primera: u Nemačkoj se on naziva Daniel Düsentrieb, u Sloveniji Profesor Umnik, Španiji Ungenio Tarconi(ali npr. u Kolumbiji i Meksiku Ciro Peraloca!), u Holandiji Willie Wortel, u Poljskoj Diodak, u Rusiji Винт Разболтайло, u Letoniji Bruno Bezbremze, u Italiji  Archimede Pitagorico, itd.

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here