Home Predstavljamo ПРОЈЕКАТ (У)ЧИТАЈ КЊИГУ И РАДИОНИЦА – РАЗМИШЉАОНИЦА „ЛАВИРИНТ“

ПРОЈЕКАТ (У)ЧИТАЈ КЊИГУ И РАДИОНИЦА – РАЗМИШЉАОНИЦА „ЛАВИРИНТ“

116
0

 

Пројекат (У)читај књигу је настао пре неколико година са циљем  да промовише читање и развијање љубави према књизи.

Назив је добио од речи учитај коју деца користе када добију нову компјутерску игрицу. Полазећи од интересовања деце за игрицама, настала је књига ИГРИЦА ЛАВИРИНТ о дечаку Василију који се налази у игрици и прелази с једног нивоа на следећи ниво решавајући загонетке, мозгалице и проблеме.

Радионица-размишљаоница је настала са циљем да се деца мотившу за читањем књига и  примену знања. Успешно је реализована у више основних школа и библиотека у претходном периоду.

Аутор пројекта, романа и радионице учитељица Татјана Ковачев, професор разредне наставе у основној школи „Бора Станковић“ – Каравуково, је позвала колеге да се придруже пројекту и обележе Дан дечије књижевности. Иако је учешће у пројекту волонтерско, без икаквих сертификата и потврда, пријавило се више десетина учитеља, наставника српског језика, библиотекара и стручних сарадника из 32 школе. Добили су сценарио за радионицу, упутство, захвалнице за учешће и одломак из књиге Игрица лавиринт.

Радионица – размишљаоница се сатоји из два дела.

У првом делу су ученици добили информације о обележавању Дана дечије књиге, а затим су позвани на једно путовање занимљивим превозним средством. Управо је то била прва загонетка, а за њом су се низале још неке загонетке, проблеми, мозгалице и задаци из математике.

Своје задовољство и задовољство ученика, наставници су изразили кроз извештаје које су  послали аутору.

Посебно су истакли да се деци веома допало замишљено путовање, да су били мотивисани, заинтересовани, активни, а било је и духовитих и необичних решења.

У другом делу радионице је представљен одломак из романа Игрица лавиринт. Ученици су помогли јунаку романа Василију да реши проблем и пређе на следећи ниво игрице. На крају радионице, реализатори су препоручили читање књига.

 

Циљ је постигнут јер су у неколико школа после радионице, ученици посетили школске библиотеке и позајмили књиге по свом избору или препоруци библиотекара.

 

 

ФЕЈСБУК СТРАНИЦА

https://www.facebook.com/%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%82-217885968665237/

БЛОГ

https://tatjanakovacev.wordpress.com/2019/04/10/%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D1%87%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BA%D1%9A%D0%B8%D0%B3%D0%B5/?fbclid=IwAR2HCwb7uIDgjQKHTW5sk4D6zQRl6S59KELR_kOkOIan6YBqIirfZ–tSY4

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here