Home Svaštara PROBUDITE POTENCIJAL PAMETNOG DETETA I UČINITE GA GENIJALCEM

PROBUDITE POTENCIJAL PAMETNOG DETETA I UČINITE GA GENIJALCEM

188
0

Inteligenciju deci poklanjamo putem gena. Prema stavu naučnika taj deo pameti gotovo je nemoguće ‘povisiti’ bilo kakvim spoljnim činiocima. Zbog toga ni roditelji, ma koliko se trudili, ne mogu puno uraditi s ciljem da od svog deteta bez potencijala naprave genijalca. Ali ako vam se čini da dete jest pametno, posebno u ovim područjima, tada se taj potencijal može razbuktati…

Decu koja imaju visoke sposobnosti u tzv. MINT područjima (matematika, informatika, biologija (nature), i tehničko) moguće je podsticati i taj potencijal do kraja izraziti već uz pomoć ova tri jednostavna poteza.

Do tog zaključka došla je jedna dugoročna američka studija Univerziteta Duke u kojoj je od 1972. praćeno 5.000 dece s posebnom nadarenošću u MINT područjima. Studijom su došli do zaključka da roditelji treba da upotrebe tri jednostavna trika kako bi svoje već pametno dete podsticali prema još većem dostignuću:

PRVO: Uključite dete u igru, rad i učenje s drugom pametnom decom.

DRUGO: Ako dete pokazuje veliko zanimanje u nekoj materiji, tada mu omogućite pristup materiji, materijale te mu dajte pristup i naprednijim znanjima u tom području (čak i više godina unapred).

TREĆE: Ne dajte im osećaj da ih je priroda blagoslovila tolikom inteligencijom da njima sve ide kao od šale pa se ne treba da se puno trude ni da se pomuče da bi došli do rezultata.

To naravno deluje vrlo demotivirajuće, a na kraju i frustrirajuće. Dete treba da shvati da svako mora da se trudi da bi došao do rezultata.

Tekst: I.Š.

https://www.roditelji.hr/vrtic/probudite-potencijal-pametnog-djeteta-i-ucinite-ga-genijalcem/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here