Home Svet oko nas PRIRODNA ZAŠTITA OD KOMARACA

PRIRODNA ZAŠTITA OD KOMARACA

138
0

Iako svi volimo leto, toplo i sunčano vreme, kupanje i godišnji odmor, svake godine muči nas ista napast – komarci. Što je vreme lepše, to su oni uporniji. I svake godine primorani smo da smišljamo nova rešenje kako da se od njih zaštitimo. Možda vam je već dosta hemikalija kojima špricate sebe i prostor oko sebe, pogotovo ako imate malu decu i kućne ljubimce. Neki ljudi ne vole miris tablete protiv komaraca, još manje spirala i sličnih proizvoda, zato je od velike važnosti naći prirodni način odbrane od ovih krvopija.

Zanimljivo je da ljude grizu samo ženski komarci. Dok se muški hrane isključivo nektarom iz cvetova, ženski uz to trebaju i krv kako bi dobile dodatnu energiju, potrebnu za jajašca koje polažu. Upravo zbog toga komarce privlače cvetni mirisi, miris mesa i krvi i jarke boje.

PRIRODNA SREDSTVA PROTIV KOMARACA

Za početak, učinite sve da ih uopšte ne privučete. Nemojte nositi odeću jarkih boja, jer komarce privlači poput cveća. Isto tako, ne nanosite nikakve cvetne parfeme, jer će vas smatrati poslasticom. Kozmetički preparati koje upotrebljavate neka budu bez mirisa, a vaša odeća neutralne boje. U vreme kada komaraca ima najviše, nosite tanku odeću dugih nogavica i rukava, odnosno, prekrijte kožu da onemogućite ubode.

U vreme najveće najezde, bilo bi dobro da uzimate preparate s vitaminom B. Ovi vitamini, pogotovo vitamin B12, odbojni su insektima. Ne samo da ćete od njih biti zdraviji, nego komarcima nećete biti ukusni, pa vas neće ni gristi.

Od prirodnih preparata, protiv komaraca najbolje pomaže beli luk. Jednako će pomoći mazanje sirovim belim lukom, kao i uljem ili tinkturom belog luka. Ipak, ovaj miris mogao bi biti nezgodan dok ste među ljudima. Za takve prilike, radije birajte mazanje eteričnim uljima lepšeg mirisa, poput lavande, eukaliptusa, metvice i citronele. Isti trik učiniće i eterično ulje cimeta, ruzmarina, cedra i limunske trave, ali i mazanje jabukovim sirćetom.

Na balkon ili prozor posadite biljke koje odbijaju komarce, poput citronele, divlje metvice, lavande, matičnjaka, bosiljka i nevena, tako ćete imati manje ovih dosada i u stanu.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here