Home Bajke i priče PRIČA O ŠEHEREZADI

PRIČA O ŠEHEREZADI

246
0

U jednoj zemlji Dalekog istoka živeo je nekad jedan kralj, koji je svake noći uzimao novu ženu i sledećeg jutra naređivao da je pogube.
Posle nekog vremena ljudi su postali smrtno uplašeni, jer je dolazio red i na njihove kćeri da po jednu noć budu kraljice. Tada kćer kraljevog savetnika, koja je bila mudra kao i njen otac, zamoli oca: „Dozvoli da postanem kraljeva žena i da povedem sa sobom svoju sestru kao pratilju.“
Njen otac je bio zapanjen ovom molbom , ali je znao da je njegova kćere toliko mudra da bi mogla učiniti i kraj tom strašnom kraljevom ponašanju.
I tako se njegova kćer Šeherzada venčala sa kraljem. Posle večere Šeherzada se obrati kralju: „Želela bih da se oprostim sa svojom sestrom i poslednji put joj poželim laku noć.“

Kralj se sa tim složi i dozvoli njenoj sestri da uđe. Kad je sela ona zamoli Šeherzadu:

„Draga sestro, ispričaj mi poslednji put jednu od tvojih prelepih priča.“

Šeherzada poče da priča jednu priču, a kada je završi, kralj je bio tako ushićen, da je hteo da čuje još jednu i ona mu obeća da će mu sledeće večeri ispričati novu priču. Kralju su se njene priče toliko dopale da joj je poštedeo život.
Tako su proveli hiljadu i jednu noć, za koje vreme kralj zavoleo Šeherzadu, a ona mu je podarila troje dece. Priče su prestale, ali kralj je nije pogubio. Ona je ostala kraljica svoje zemlje i svi su bili srećni.

(1001 noć)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here