Home Bajke i priče PRIČA O RAKU KROJAČU – Desanka Maksimović

PRIČA O RAKU KROJAČU – Desanka Maksimović

66
0

Živeo je pod velikim belutkom u reci Rak Krojač. On je nadaleko bio čuven po svom zanatu. Sve bube, leptiri i ribice iz okoline šili su kod njega svoje odelo. O vrednoći njegovoj svugde se pričalo; govorilo se da nikad iz ruke ne ispušta svoje rumenkaste oštre makaze. U poslu su mu pomagali mali rakovi, njegovi sinovi. Oni su po dnu rečnom prikuplјali materijal, od koga je posle Rak Krojač pravio divna odela.

Jednom u velikom viru, blizu belutka gde je stanovao Rak Krojač, ribice reše da prirede zabavu, te sve potrče njemu, da im sašije novo odelo.

– Noćas će biti zabave u viru na mesečini, pa te molim da sašiješ halјinu, lepšu nego ijednu što si mi do sada šio – reče štuka Raku Krojaču, presecajući hitro vodu.

– Sašiću ti sivozelenu halјinu od šlјokica, zakićenu sedefastim lepezama – odgovori Rak Krojač i uze joj meru.

Za štukom dođe kaćiperka pastrmka i stade se umilјavati Raku Krojaču:

– Dragi Račiću, sašij mi halјinu da bude lepša nego u ostalih riba.

A Rak Krojač se zamisli i reče:

– Sašiću ti šarenu halјinu, punu žutih, crvenih, belih i plavih tačkica. Bićeš najlepša na celoj zabavi.

Posle njih izroni iz trske grgeč moleći:

– Račiću, molim te da mi sašiješ novo odelo za zabavu, pa ću ti platiti koliko god zatražiš.

-Sašiću ti žućkasto zeleno odelo išarano crnim prugama. Ti jedini bićeš tako odeven.

Kad ribice odoše, navali Rak Krojač na posao. Posla račiće da naberu materijal potreban za riblјe halјine: rečnog bisera, sedefa, šarenog sitnog peska. A čim se oni vratiše, poče da pravi nova odela nižući biser i sedef na duga vlakna like, koja je potom upletao sa rečnim srebrom.

A za to vreme su ribice spremale vir za zabavu. Prvo su očistile dno od mulјa i posule ga rumenkastim belutkom i mahovinom; posle su pokosile visoku obalsku travu, da bi mesec što bolјe osvetlio vir. Najzad su otišle do žablјe sviračke družine zvane „Kreketuša“ i pogodile se da im svira na zabavi. Čak pred veče se upute Raku Krojaču da vide šta je sa halјinama.

Kad tamo stignu, a veliki belutak gde je Rak Krojač stanovao leži odvalјen u stranu i račići po mutnoj vodi lutaju i plaču.

– Šta je to, pobogu! Gde je Rak Krojač? – poviču preneražene ribe, sluteći neku nesreću.

– Odnela ga u torbi neka deca, koja su ovuda lovila rakove – odgovore račići kroz plač. – Sad nećemo nikada više očima videti svog dragog oca, Raka Krojača.

Onda i pastrmka i grgeč i štuka udare u plač; bilo im je žao što je siroti rak nastradao, a još više što im nije halјinice za zabavu sašio.

Mališani, videći kako ribe žale njihovog oca, još više se rastuže: – Taman smo mu doneli bisera, sedefa, rečnog srebra i šarenog peska i on počeo da ih niže na vlakna, a nevalјala deca nam ga zauvek odneše.

Čuvši plač račića i riba, dotrče i žabe i rečne zmije i svi drugi stanovnici reke da vide šta je, i tako nastane opšta žalost.

Baš je sunce zalazilo za breg kad se to dešavalo. Voda u viru se rumenela kao da je neko u nju sasuo vina. Večernji vetar je lutao kroz trsku. A stanovnici reke su i dalјe kraj belutka tužili.

Najednom štuka presta plakati i viknu:

– Evo dolazi niz reku Rak Krojač, poznajem ga po rumenkastim makazama što ih nosi u ruci.

Svi se obazru na tu stranu i ugledaju ga zbilјa kako se oprezno provlači između kamenja, hitajući kući. Stigavši na svoj prag reče:

– Sreća moja što sam sobom poneo makaze, te sam, čim su se deca malo zagovorila, rasekao torbu i pobegao, inače me ne biste nikad više videli očima.

Kakav drugi len rak bi posle ovog doživlјaja prvo legao da se odmori, a Rak Krojač prvo uze da dovrši započete riblјe halјine. Šio ih je dok se mesec nije javio, a onda su već bile gotove i prelivale se kao duga u bezbroj boja.

Kad su štuka, pastrmka i grgeč stigli u novim halјinama, zabava u viru je već bila otpočela, žabe su svirale, ribice su igrale okretne igre; a Rak Krojač je ispod belutka za to vreme pričao svojoj deci šta je sve pretrpeo dok nije pobegao iz torbe.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here