Home Bajke i priče PRIČA O KRALJU I STAROJ VOĆKI

PRIČA O KRALJU I STAROJ VOĆKI

331
0

Živeo jednom jedan kralj, a imao, lep, veliki vrt. U vrtu je rasla prekrasna voćka. Kralju je ona od svih stabala bila najmilija. U proleće bi se voćka osula ružičastim cvetovima, nalik na kitice cveća. Leti je bila pokrivena zelenim lišćem i plodovima što su zorili na suncu. U jesen je rađala velikim, slatkim jabukama. Kralj je svaki dan dolazio u vrt i jeo mirisne jabuke. Zato je bio zdrav i uvek dobre volje.
Godine su prolazile. Voćka je počela stariti, gubiti snagu. Došla je strašna, ledena zima. Voćka se sušila. U proleće, rascvala su se sva stabla u vrtu. Samo je stara voćka stajala siva i suva.

Kralj je gledao dragu voćku kako umire. Bio je vrlo, vrlo tužan. Pozvao je vrtlara i naredio mu da poseče voćku. Čim je izustio te reči, razboleo se. U čitavom kraljevstvu nije bilo lekara koji bi mu mogao povratiti snagu.

Vrtlar je uzeo sekiru i zaputio se u vrt da poseče staru voćku. U taj čas dolete k njemu krasna ptica i reče:
– Nemoj seći tu voćku, molim te. Kora joj je puna insekata. Ja se njima hranim.
Uto doskakuće k vrtlaru veverica i vikne drhtavim glasom:
– Vrtlaru, vrtlaru molim te nemoj seći voćku. Ako je posečeš, uništićeš mi zalihe za zimu, pa ću umreti od gladi kad dođe hladnoća.
Ali vrtlar odgovori:
– Kralj mi je naredio da posečem voćku. Moram poslušati kraljevu naredbu. On podigne sekiru, ali upravo tada začuje glasno zujanje. Opkoli ga gust roj pčela.
– Nemoj seći voćku, nemoj – zujale su pčele.
Mi ćemo kralju dati najboljeg meda, pa će opet biti zdrav i snažan.
Vrtlar baci sekiru i otrči kralju da mu ispripoveda šta se dogodilo.
Kralj otvori oči i reče slabašnim glasom:
– Nemoj seći voćku, ostavi je.
Vrtlar tada donese kralju veliki vrč pun slatkog pčelinjeg meda. Kralj je svaki dan jeo med, pa je uskoro sasvim ozdravio.

Ruth Hurlimann

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here