Home Svaštara PRIČA KOJA TOPI LEDENA SRCA – EMOTIVNA PRIČA UČITELJICE NADE

PRIČA KOJA TOPI LEDENA SRCA – EMOTIVNA PRIČA UČITELJICE NADE

424
0

Ponekad zaboravljamo koliko veliku ulogu u našim životima imaju ljudi koje kroz detinjstvo upoznajemo zahvaljujući obrazovnom sistemu. O važnosti tog odnosa govori priča u kojoj su glavni akteri učiteljica Nada i učenik Marko, a zašto je njihova veza posebna proverite u tekstu koji prenosimo u celosti.

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je jednu laž – poput većine učiteljica rekla je deci da ih sve podjednako voli. Ali to je nemoguće jer je u prvom redu za klupom na svom mestu sedeo dečak, po imenu Marko.

Gospođa Nada je posmatrala Marka prethodne godine i primetila da se retko igra sa ostalom djecom, odeća mu je neuredna i da se ne kupa redovno. Marko je takođe znao biti neugodan. Došlo je do toga da je gospođa Nada zaista uživala u pisanju velikih jedinica crvenom hemijskom olovkom na njegovim zadacima.

U školi gde je gospođa Nada predavala, nastavnik je na kraju godine bio dužan prije nego što napiše svoje mišljenje o svakom učeniku, pročitati mišljenja ostalih nastavnika od prethodnih godina. Gospođa Nada je ostavila Markov izveštaj za kraj. Kada ga je pročitala doživela je veliko iznenađenje. U prvom razredu, za Marka je pisalo:

“Marko je bistro dete i uvek se smeje. Uredan je i lepo odgojen. Pravo je zadovoljstvo poznavati ga.”

U drugom razredu: “Marko je odličan učenik, svi ga vole, ali ima problema kod kuće jer mu je majka neizlečivo bolesna”.

U trećem razredu: “Teško je podneo smrt svoje majke. Trudi se koliko može, ali njegov otac uopšte ne obraća pažnju i ako se nešto ne promeni, to će se loše odraziti po njega.”

U četvrtom razredu: “Marko se povukao u sebe i ne pokazuje interes za školu. Nema mnogo prijatelja i ponekad spava na času.”

Gospođa Nada je sada shvatila u čemu je problem i postidela se. Još joj je gore bilo kada su joj učenici doneli božićne poklone umotane u ukrasne papire, svi osim Marka koji je svoj poklon doneo nespretno umotan u običnu papirnatu vrećicu. Gospođa Nada je uz veliki napor otvorila baš njegov poklon između svih ostalih. Neka deca su se počela smejati kada je otkrila ogrlicu od plastične imitacije kamenja, gde su neki vidno nedostajali, kao i do pola ispunjenu bočicu parfema. Utišala je dečji smeh tako što je rekla da je ogrlica predivna i stavila je oko vrata, a parfem je stavila sebi na ruku.

Marko je ostao poslednji posle škole da bi joj rekao: “Gospođo Nado, danas ste mirisali kao nekada moja majka”.

Pošto su deca otišla, plakala je skoro sat vremena. Od tog dana je prestala predavati deci. Umesto toga, počela ih je podučavati. Gospođa Nada je posebno obratila pozornost na Marka. Kako je radila s njim, tako je živnuo. Što ga je više podsticala, brže je napredovao. Na kraju godine Marko je postao jedan od najboljih učenika u razredu. Pored toga što je slagala da podjednako voli svu decu, Marko je postao njen omiljeni učenik.

Sedeće godine je pronašla Markovu poruku da je ona i dalje najbolja učiteljica koju je imao u svom životu. Šest godina je prošlo pre nego što je dobila novu poruku od Marka. Napisao joj je da je završio srednju školu, treći u generaciji, ali da je ona i dalje najbolja učiteljica u njegovom životu.

Posle četiri godine, dobila je još jedno pismo da mu je ponekad bilo teško, ali je završio fakultet sa najboljim ocenama. Uveravao je gospođu Nadu da je ona i dalje najbolja učiteljica koju je imao u svom životu. Pismo je bilo potpisano s dipl. ing.

Ali ovde nije kraj priči. Stiglo je još jedno pismo tog proleća. Marko je rekao da je upoznao jednu devojku i da će se venčati. Objasnio joj je da mu je otac preminuo pre nekoliko godina i pitao je gospođu Nadu bi li pristala na venčanju sesti na mesto obično rezervirano za mladoženjinu majku. Naravno da je gospođa Nada pristala. I kao što već pogađate, stavila je onu ogrlicu i onaj parfem.

Zagrlili su se i Marko joj je šapnuo: “Hvala gospođo Nado što ste verovali u mene. Hvala vam mnogo što ste mi omogućili da se osećam posebnim i da mogu postići nešto u životu.”

Gospođa Nada, je sa suzama u očima, šapnula: “Marko, grešiš, ti si taj koji mi je omogućio da postignem nešto u životu. Pre tebe ja nisam znala kako da učim druge.”

(novizivot)

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here