Home Predstavljamo PREDSTAVLJAMO: VRTIĆ „BUBAMARA“ – NADALJ, PREDŠKOLSKA USTANOVA „RADOST“, SRBOBRAN

PREDSTAVLJAMO: VRTIĆ „BUBAMARA“ – NADALJ, PREDŠKOLSKA USTANOVA „RADOST“, SRBOBRAN

598
0

Objekat „Bubamara“ je jedan od vrtićkih objekata Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Radost“, Srbobran, u naseljenom mestu Nadalj. Objekat je, iako relativno novijeg datuma, dograđen 2011. godine uz pomoć i podršku Pokrajinske vlade i Opštine Srbobran.

Ovaj vrtić je po mnogo čemu poseban. Nosilac je pokrajinske titule najzelenije i najčistije predškolske ustanove u Vojvodini dugi niz godina. U njemu se brine o zaštiti životne sredine, a mali „bubamarci“ razvijaju ekološku svest od najranijeg uzrasta. „Bubamara“ ima svoju baštu u kojoj se deca uče praktično-životnim veštinama, seju, sade, uređuju i održavaju, a da bi doživljaj bio potpun, proizvode iz voćnjaka i povrtnjaka koriste za sopstvene potrebe. Neguju zdrave stilove života. Pretekne nekada plodova, tada „bubamarci“ ponesu višak kućama, pa obraduju i svoje ukućane.

Od nedavno je „Bubamara“ nosilac međunarodne Zelene zastave „Eco Schools“ koja se dodeljuje za dostignuća u sprovođenju i unapređivanju obrazovanja o održivom razvoju i stalnom poboljšanju po pitanjima životne sredine u samom vrtiću i njegovoj široj okolini.

Deca u „Bubamari“, osim što žive u skladu sa prirodom, žive i u korak sa savremenim tokovima. Ovaj vrtić je, uz nepresušni entuzijazam vaspitača i podrške lokalne zajednice, opremljen po svim standardima savremene obrazovne ustanove.

Osim što, putem tehnologije i interneta, učestvuju u mnogim svetskim obrazovnim projektima, redovno održavaju onlajn sastanke i druženja sa školama i vrtićima širom Evrope. Ovi događaji su im višestruko korisni. Razvijaju svoje digitalne, komunikativne i jezičke kompetencije, razvijaju multikulturalnost, neguju toleranciju i različitost. Redovni su učesnici projekta „A Magical Intercultural Friendship Network“, putem kojeg su, između ostalog, vratili vrline u modu. Ovakvi projekti pomažu osnaživanju učenika i nastavnika u sferi interkulturalnosti kroz globalno umrežavanje, stavljajući akcenat na vršnjačko učenje o drugim narodima, njihovim zemljama i kulturama i, na taj način, doprinose ostvarivanju četvrtog cilja UN-a.

„Bubamara“ je dobitnik više zahvalnica, priznanja i diploma. Predstavljala je svoju Ustanovu na mnogim manifestacijama, smotrama i projektima. Posebno su ponosni na gostovanje 2010. godine, u Belom dvoru, kod NjKV porodice Karađorđević, sa pozorišnom predstavom „Uspavana princeza“. Zahvaljujući aktivnostima iz ovog vrtića, opština Srbobran je prepoznatljiva na međunarodnoj obrazovnoj mapi. Učestvuju godinama u međunarodnim obrazovnim i eTwinning projektima, „Code Week“ nedelji programiranja, „Climate Action“ i mnogim drugim.

U „Bubamaru“ je svaki gost dobrodošao. Posećivala su ga deca iz raznih predškolskih ustanova, vaspitači kroz program horizontalne edukacije, predstavnici pokrajinskih institucija. Vrtić je otvoren prema lokalnoj zajednici, roditelji su stalni partneri, a Nadaljčani ogromna podrška u realizaciji programa.

Danijela Miličić Trebaticki, master vaspitač, pedagoški savetnik

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here