Home Predstavljamo PREDSTAVLJAMO: MLADE SLIKARKE EMA I HELENA BRKLJAČA, UČENICE 6. RAZREDA OŠ “MILIVOJ...

PREDSTAVLJAMO: MLADE SLIKARKE EMA I HELENA BRKLJAČA, UČENICE 6. RAZREDA OŠ “MILIVOJ PETKOVIĆ FEĆKO” U PLATIČEVU

1238
0

Usred prostrane sremske ravnice,

u mirnom delu Donjeg Srema,

selo je jedno smešteno malo,

na svetu lepšeg mesta nema.

Platičevo, njemu je ime,

to ime nosi od davnina,

čestiti ljudi u njemu žive,

život u njem prava je milina.

Lucija Tasić

 

E, baš u tom lepom i pitomom selu, žive i rastu sestre bliznakinje Ema i Helena Brkljača rođene 03.01. 2009. godine u Beogradu. Odlične su učenice 6. razreda u osnovnoj školi “Milivoj Petković Fećko“ u Platičevu.

Sestre Brkljača su od najranijih dana pokazale sklonost prema crtanju i slikanju. To nije moglo da promakne oštrom oku njihove majke Mirjane Marković Brkljača vaspitačica UPVO “Poletarac“ u Rumi. U tom vrtiću u predškolskom peridu boravile su male umetnice. Sa malo godina, imaju zavidan slikarski rad. To je i povod za njihovo predstavljanje i razgovor sa njima.

KADA STE POČELE DA SLIKATE?

Ema: “Od kad znamo za sebe volimo da crtamo i slikamo. Bjice su bile naša najveća zabava od najmlađih dana“.

Helena: “Ozbiljnije smo se počele baviti slikarstvom kada je nastavnik likovne kulture Dragan Kalović – Kale koji je dugo radio u našoj školi otišao u penziju i otvorio svoj atelje“.

Helena: “Bilo mi je vrlo zanimljivo da boravim u tom ateljeu, da učim i da napredujem. Od kad je otvoren atelje izrazila sam  želju da slikam“.

Ema: “Često sam gledala na internetu slikare kako rade, sve te predivne pokrete četkicom i poželela da se i ja u tome oprobam“.

KO JE OTKRIO VAŠ SLIKARSKI TALENAT?

Helena: “Mi smo volele da slikamo, škrabamo, da se zabavljamo. To vole i rade sva deca. Međutim, naše škrabanje je bilo upečatljivo, što su prvo otkrili naši roditelji, tata Željko i mama Mirjana, Potom nas je pohvalio i rođak Gojko. Onda su naš dar videle i mamine koleginice, a naše vaspitačice Ankica i Dragana. Tako je počelo…”

U ČEMU PRONALAZITE INSPIRACIJU ZA SLIKANJE?

Ema: “Naša inspiracija je sve. U početku sam crtala portrete vaspitačica u vrtiću, a kasnije i junake iz crtanog filmova i bajki – Snežanu, Pepeljugu, Trnovu ružicu…”

Helena: “Ja sam crtala životinje, najviše konje, pošto ih mnogo volim. Inspiracija mi je okruženje, priroda… Često pronalazim pejzaže na internetu i to prenosim na platno.”

Elena: “Ideje dobijam i od nastavnika Dragana Kalovića koji je majstor svog zanat. Kad naslikam nešto, pohvala i oduševljenje mojih roditelja mi daju veliku motivaciju.”

KOJI SU MOTIVI VAŠIH SLIKA?

Ema: “Za sada su to pejzaži.”

Helena: “Priroda.”

KOJI JE VAŠ NAJVEĆI DOSADAŠNJI USPEH?

Ema: “Sasvim slučajno, prošlog leta, dobile smo priliku da ovekovečimo naš rad. Ukazala nam se prilika da ilustrujemo knjigu “Prirodi na radovanje“ . Ozbiljno smo pristupile tom poslu. Sve naše ilustracije prihvatile su autorke knjige. Naša imena su se pojavila na stranici knjige. Bile smo presrećne.”

Helena: “Takođe smo bile presrečne kada je o našem radu objavljen članak u Sremskim novinama.”

DA LI PLANIRATE IZLOŽBU SLIKA?

Helena: “Da. Jedna izložba je održana prošle godine u našoj školi. Druga izložba će biti održana u junu u slikarskom ateljeu nastavnika Dragana Kalovića. Izložbu će postaviti naš nastavnik.”

PORED SLIKANJA ŠTA JOŠ RADITE?

Ema: “Volimo zajedno da pravimo razne stvari od papira i kartona. Volimo da kreiramo. Obožavamo dane provedene kod bake i deke u njihovom dvorištu gde se igramo i družimo sa kucama i macama.”

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here