Home Predstavljamo PREDSTAVLJAMO: MILA ĐAČIĆ – “UPOZNAJ MUZIKU DA BI JE ZAVOLEO, NA TAJ...

PREDSTAVLJAMO: MILA ĐAČIĆ – “UPOZNAJ MUZIKU DA BI JE ZAVOLEO, NA TAJ NAČIN ULEPŠAĆEŠ I SEBE I SVET”

505
0

„Život u muzici je život proveden u lepoti i zato sam odlučio da sav svoj život posvetim njoj“, Lučano Pavaroti.

„Muzika stvara ljude, zbog toga smatram da je jako važno da kroz nju nastavnik neprestano usmerava dečiju energiju i oblikuje ih u najbolju verziju sebe. Na taj način ne oblikuje samo pojedinca, već čitavo buduće društvo – etično, društveno odgovorno, složno, empatično“, M. Đačić

Mila Đačić, diplomirana etnomuzikološkinja i profesorka muzičke kulture deset godina radi u sferi obrazovanja i vaspitanja dece i mladih. Zaposlena je kao profesor muzičke kulture u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, na opštini Grocka u Beogradu. Pre toga radila je kao muzički pedagog i saradnik u Centru za kulturu Grocka.

Rođena je 31. januara 1982. godine u Beogradu, kao treća, najmlađa ćerka oca Milana i majke Olivere. Njen talenat za muziku uočen je još u ranom detinjstvu i okviru porodice, a na razvoj muzičkih veština posebno su je podsticale rođene sestre Dragana i Krstijana. Kao mala bila je uglavnom ćutljiva devojčica, pa su joj uglavnom govorili da je prvo naučila da peva i pleše, a tek onda da govori.

Mala Milica

–         Osnovnu muzičku školu „Davorin Jenko“ u Rakovici, upisala je sa devet godina, na odseku za klavir. Tada nije znala da će kontakt sa ovim instrumentom postati i njeno opredeljenje i životna priča.

–         Osnovnu školu „Kosta Abrašević“, završila je kao odlična učenica, naravno upamćena po brojnim nastupima na svim školskim priredbama i manifestacijama, događajima. Posebno interesovanje je uvek iskazivala za umetničke predmete, kao i za srpski jezik i književnost.

–         1997. godine upisuje srednju muzičku školu „ Stevan Stojanović Mokranjac“ u Beogradu, teoretski odsek i vokalno – instrumentalni odsek (klavir). Nakon dve godine upisuje i odsek za tradicionalno narodno pevanje.

–         2001. godine upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu na katedri za muzikologiju i etnomuzikologiju. Od tog momenta njena interesovanja su usmerena na naučni i istraživački rad.

–         2005. godine njena studija „Igra na savremenim svadbama u Srbiji na početku 21. veka“ proglašena je najuspešnijom na katedri za muzikologiju i etnomuzikologiju i prezentovana na naučnom skupu u Banja Luci, Beogradu, Pančevu.

Njenu porodicu danas čine suprug Boban, ćerka Tara i sin Nikola.

Venčanje 2004. godine
Tara i Nikola

Hor i orkestar OŠ „Sveti Sava“

DOBITNICA JE PRESTIŽNIH PRIZNANJA I NAGRADA:

  1. „Zlatni violinski ključ“ – priznanje na nivou grada dodeljeno joj je 2017. godine od strane Udruženja „Prijatelji dece Beograda“ za izuzetne rezultate u radu sa decom, što potvrđuje peko deset osvojenih prvih nagrada na nivou grada u periodu od 2013. do 2017. godine.                                                        
  2. „Najbolji edukator Srbije“ – nagrada za najboljeg nastavnika u Srbiji dodeljena joj je 2017. godine od strane Udruženja za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“
  3. „Najbolji nastavnik regiona“ – ovu nagradu i titulu stekla je 2019. godine od strane Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije – Ann Ex Yu.
  4. Posebno priznanje za doprinos u realizaciji nastave muzičke kulture dodeljeno joj je od strane Udruženja za promociju umetnosti, nauke, kulture i sporta u društvu u Banja Luci, 2020.godine.

Mila Đačić je osnivač neprofitnog udruženja „Serbia Global Art Team“, koje se bavi edukacijom dece i mladih i realizacijom kulturnih i obrazovnih projekata.

https://serbiaglobalarttea.wixsite.com/sgart

Osnivač je istoimene vokalne grupe, sa kojom je učestvovala u nastajanju muzike za nacionalni televizijski projekat „Nemanjići – Rađanje kraljevine“, 2017. godine.

Numere tradicionalne srpske muzike, koje je otpevala sa svojim učenicama, zabeležene su i na kompakt disku sa muzikom iz pomenutog filma 2018. godine u izdanju RTS-a.

https://www.youtube.com/watch?v=uEcXLQ6hqpk

„Nemanjići – rađanje kraljevine“,  televizijski projekat

Od 2013. godine u školi u kojoj je zaposlena svoj rad usmerila je na razvoj projekata u kulturi, koji se pre svega odnose na promociju srpske kulturne baštine u dijaspori. To je rezultiralo brojnim gostovanjima sa učenicima u zemljama regiona, kao na primer, Mađarskoj i Rumuniji. Pored rada na čuvanju i prenošenju srpskog muzičkog blaga mlađim naraštajima, cilj joj je i implementacija tradicionalne nematerijalne kulturne baštine u sam obrazovni proces. Pomenuti poduhvati rezultirali su i izlaskom prvog albuma tradicionalne narodne muzike 2017. godine, koji je realizovala sa svojim učenicima i stručnim saradnicima. Ovaj projekat, kao delo dobre obrazovne prakse, prvi je primer nastavnika i učenika, koji svojim radom i talentom ostavljaju u nasleđe trajne snimke tradicionalne srpske muzike. Samim tim, Osnovna škola „Sveti Sava“ postala je prva škola u Srbiji koja je izdala muzički album svojih đaka, što je i sajt RTS objavio.

https://www.youtube.com/watch?v=hCibgrsZeBI

Etno grupa Sveti Sava

Pored rada na snimanju muzičkog nasleđa, ona je autor prvog dečijeg umetničkog festivala na teritoriji opštine Grocka, koji je poznat pod nazivom „Gro Art Fest“. U ovaj umetnički projekat uključila je sve učenike i nastavnike sa teritorije pomenute opštine, kako bi promovisali kulturne, umetničke i obrazovne vrednosti.

https://serbiaglobalarttea.wixsite.com/sgart/single-post/2016/10/17/Realizacija-projekta-GroArt-Fest

Gro Art Fest 2016.

Autor je brojnih programa i radionica za decu, kao što su: „Od tradicije do modernizacije“, „Obojimo muziku“, „Do, re, mi“, „Kreativnost, identitet i kulturni pamćenje“, „Recikliraj, pa zasviraj“ i drugih. Najzad, autor je i realizator programa u okviru renomirane evropske manifestacije „Dani evropske baštine“ – Europen heritage days. 2016., 2017. i 2018. godine.

Radionica „Obojimo muziku“, Ada mol  – 2018

Saradnik je Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja od školske  2019/2020. godine i autor digitalnog časa „Uloga tehnologije u popularnoj muzici 20. veka – didžejing u nastavi“, koji je uvršten u Zbornik radova Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za školsku 2018/2019. godinu.

Mila Đačić aktivno se bavi promocijom kulture i obrazovanja o čemu svedoče i njena brojna televizijska i radio gostovanja. Samo za Radio Beograd snimila je nekoliko priloga za emisiju „Od zlata jabuka“, a svi snimci su trajni i mogu se preslušati putem RTS-ove platforme.

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/4045946/mila-djacic.html

Autor je dva udžbenika, Muzička kultura za treći i Muzička kultura za četvrti razred osnovne škole, izdavačke kuće BIGZ školstvo.

Mila Đačić smatra da muzika i bavljenje njom nije privilegija, nego potreba svakog deteta. S tim u vezi, ona smatra da se aktivnim muziciranjem kod dece podstiče razvoj intelekta, a da bavljenje muzikom razvija introspektivnost. Na taj način, deca postaju humanija, prepoznaju lepotu, imaju više ljubavi i empatije, više nežnosti i dobra u sebi. Aktivnosti u radu sa decom nalaze se i na društvenim mrežama pod nazivom @milinamuzikaonica

Čuveni portal NOIZZ Milu je opisao kao nastavnicu koja živote dece pretvara u muziku.

https://noizz.rs/big-stories/carobnjaci-prosvete-nastavnica-koja-zivote-dece-pretvara-u-muziku/0fsprnx

Dodela nagrade NJABOLJI EDUKATORI SRBIJE, 2017.

Deo je tima stručnjaka, sačinjenih od pedijatara, medicinskih sestara, nutricionista, psihologa i muzikologa koji su svoje karijere posvetili deci i porodici i svoja iskustva i znanja prenose roditeljima preko portala http://dobrojutromama.com/mila-djacic/

Dodela nagrade NAJBOLJI EDUKATORI SRBIJE, 2018.

Njen trud i rad prepoznat je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gde se njena biografija našla na zvaničnoj instagram i fejsbuk stranici pomenutog Ministartsva Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Posts | Facebook,kao i na zvaničnom sajtu Predsednika Republike Srbije u rubrici pod nazivom „Najbolje iz Srbije“. https://www.predsednik.rs/lat/pres-centar/najbolje-iz-srbije/nosilac-titule-najbolji-nastavnik-regiona

Dodela nagrade NAJBOLJI NASTAVNIK REGIONA, 2017. Budva

Sve relevantne informacije o njenom radu mogu se pronaći i na stranici Vikipedija:

https://sr.wikipedia.org/sr-el/M%D0%B8%D0%BB%D0%B0_%D0%82%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%9B

 

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here