Home Predstavljamo PREDSTAVLJAMO: ĐORĐE OROLICKI – VASPITAČ I LUTKAR U DEČIJOJ USTANOVI „DEČIJA RADOST“...

PREDSTAVLJAMO: ĐORĐE OROLICKI – VASPITAČ I LUTKAR U DEČIJOJ USTANOVI „DEČIJA RADOST“ U IRIGU

1553
0

Đorđe Orolicki rođen je u julu mesecu 1977. godine. Odrastao je u pitomom fruškogorskom selu Jazak, a osnovnu školu završio u Vrdniku. Njegovi najbliži kažu da je bio živahno, ali poslušno dete. Voleo je da pleše, te se kao srednjoškolac pridružuje kulturno umetničkom društvu u Vrdniku i počinje da se bavi folklorom, a kasnije i veoma uspešno glumom. Izuzetno je brižan i emotivan, pun poštovanja i empatije.

ĐORĐE KAO DETE

Velika životna podrška Đorđu je njegov stariji brat, koji mu je i najbolji prijatelj, savetnik, ali i uzor.

ĐORĐE SA BRATOM

Diplomirao je na Višoj školi za obrazovanje vaspitača u Sremskoj Mitrovici 1998. godine, da bi 2001. godine diplomirao i na Pedagoškom fakultetu u Somboru i stekao zvanje profesor razredne nastave.

MATURANT

Vlastito stručno usavršavanje nastavio je 2008. godine, te je diplomirao na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača  u Sremskoj Mitrovici i stekao zvanje strukovni vaspitač.

STUDENTSKI DANI

O Đorđevim studentskim danima koleginica Vesna Stanimirović kaže:

„Studentski dani se pamte po mnogo čemu: predavanja vrsnih profesora, trema pred ispite, strepnja zbog sviranja harmonike, druženja u obližnjem kafiću, usklađivanje kolokvijuma sa časovima vožnje. Mnogo devojaka i poneki momak, a jedan od njih je Đorđe. Istakao se svojom jednostavnošću, optimizmom, osmehom na licu.

Momak sa neodoljivom pristupačnošću i blizak sa svima. Momak koji je znao da sluša i da kaže baš ono što želimo da čujemo. Momak, koji je većini bio najbolji prijatelj. Đorđe Orolicki, glavom i bradom.

ĐORĐE VIĐEN OČIMA DETETA

Svaki hodnik zgrade, amfiteatar i dvorište, kada god bi se ikazala pauza između predavanja, orili su se njegovim glasom. Đorđe je pevao. Pevao je svaki dan i to, ne samo za nas nekoliko u društvu, nego za celu zgradu i komšiluk. Znao je da da savet. Znao je da uteši. Znao je da pohvali. Nije štedeo reči ni za komplimente, niti za iskrenu kritiku. Uvek sam mogla „računati“ na njega.

Verovala sam da će jednog dana postati sjajan vaspitač, a sjajan čovek je već tada bio. I tako, putevi nam se raziđoše. Nismo se videli godinama. A onda, putevi nam se ukrstiše u DU „Dečija radost“ u Irigu. Đorđe je vaspitač u divnom vrtiću, a ja sam se našla tu zbog stručnog usavršavanja. Snažan zagrljaj dokazao mi je da je Đorđe i dalje ono isto drago, bistro i iskreno stvorenje. Uverih se i u to da je postao sjajan vaspitač.

I nakon 20 godina, Đorđe odiše istim optimizmom, šarmom i verom u druge. Viđamo se redovno na stručnim usavršavanjima, festivalima i manifestacijama. Najčešće se divim njegovom profesionalnom radu, ali, moram priznati, ponekada sam i ljubomorna. Đorđe pravi najbolje lutke i scenarija za dečije lutkarske predstave. Ljubomorna sam i što Đorđe nije moj svakodnevni kolega.“

STUDENTSKI DANI

VRTIĆ

Prvo radno iskustvo stekao je u DU „Dečija radost“ Irig gde radi od 1999. godine. Rad u područnom odeljenju u Šatrincima izdvaja kao poseban period u svom životu, sa jako lepim sećanjima na generacije i decu kojima je bio vaspitač. Glas je pun emocija i kada priča o koleginicama, druženjima uz kafu, ali i samom putovanju do sela, do koga je u zimskim uslovima bilo teško i doći.

PODRUČNO ODELjENjE U ŠATRINCIMA
PODRUČNO ODELjENjE U ŠATRINCIMA

DRAMSKO STVARALAŠTVO

Ljubav prema poslu, deci, kao i želju da se profesinalno usavršava usmerio je na rad u oblasti dramskog stvaralaštva, te se Đorđe potpisuje kao autor i realizator brojnih predstava. Iz dramskog opusa se izdvajajau predstave koje su prikazane u okviru Smotre dečijeg dramskog stvaralaštva dece predškolskih ustanova Srema u Sremskoj Mitrovici,  na Majskim igrama u Bečeju, na Reviji dečijeg pozorišnog stvaralaštva: „Igrom kroz vreme“ (1991), „Razbijena šolja“, „Jabuka za prijatelje“, „Pinokio ovih dana“, „Dobri susedi“, „Mara devojka“ (2006.), „Bakterijus zubus“ (2009.), „Štrumfovi“ (2012.), „Povratak iz Oza“ (2013.), „Pipi u potrazi za tatom“ (2014.), „Zaljubljeni žabac“ (2015.).

Višegodišnje ulaganje i kreativni  rad u oblasti lutkarstva prepoznatljivi su u radu Đorđa Orolickog. Njegove lutkarske predstave su zapažene na različitim festivalima. Kao što se lutke pokreću na sceni, tako je i on pokrenuo i inicirao osnivanje lutkarskog festivala u Sremu. „Prvi lutkarski festival predškolskih ustanova Srema“ održan je 2015. godine, a danas je isti akreditovan kao oblik stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika i proširen na učešće dece-lutkara iz cele Srbije.

LUTKARI GOSTI NA RTV VOJVODINA

Iz lutkarskog opusa ćemo izdvojiti neke od predstava: „Plavi leptir“ (2015.), „Tvrdoglavo slonče“ i „Priča o razmaženom mišu“ (2017.), „Zgoda u nezgodi“ (2018.), „Čudna mi čuda“ (2019.). Kako je Ustanova počela sa realizacijom kratkih programa za decu, tako je i Đorđe „razvio“ program rada lutkarske sekcije. Mali lutkari uplovili su u svet lutkarstva, vešto vođeni iskustvom vaspitača Đorđa.

NA LUTKARSKOM FESTIVALU

Na festivalu „Naša srca kucaju u istom ritmu“ za predstavu „Tvrdoglavo slonče“ Đorđe je nagrađen prvom nagradom za režiju, drugom za predstavu u celini a lutkarka L.S. (6 godina) za najbolji ženski scenski govor. Sa istom predstavom nastupali su na manifestaciji „Pozorišne u parku“ (BAZAART i DKC Beograd).

Lutkari su i 2018. godine učestvovali na navedenim festivalima, a za predstavu „Zgoda u nezgodi“ nagrađeni su prvom nagradom za scenografiju i prvom nagradom za predstavu u celini. Na Majskim igrama u Bečeju, Zmajevim dečijim igrama i Bejbi egzitu u Novom Sadu 2019.godine, ponosno smo pozdravili naše lutkare i uživali u izvedbi predstava „Čudna mi čuda“. Iste godine usledila je podrška Ustanove za učešće na  15. Međunarodnom festivalu „Kreativna čarolija“ u Banji Vrujci. Lutkari su se našli rame uz rame sa predstavama osnovnoškolskih grupa i izabrani su od stane stručnog žirija za finalno takmičenje. Predstava je izvedena na centralnoj bini, a stručni žiri je dodelio nagradu za najbolji scenski govor.

Šta sve može lutka u rukama dece i rukama Đorđa? Može mnogo, može svašta, zato što svaka ima dušu i svaka je napravljena sa puno ljubavi. Ne neke obične ljubavi, već ljubavi vaspitača Đorđa. Kažu „Da bi se bavili lutkarstvom morate da imate dete u sebi“. Đorđe, ne samo da ima, već neguje i čuva dete u sebi. A decu iz vrtića motiviše da budu istraživači, da se igraju i uživaju u igri.

I period vanrednog stanja Đorđe nije prihvatio kao problem, već kao izazov i motiv više. Tako je i nastala predstava „Marica“, a na „Prvom onlajn lutkarskom festivalu“ u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje u Aranđelovcu, predstava je nagrađena za najoriginalnije lutke.

Đorđe je prepoznatljiv i po izlaganjima na stručnim konferencijama, gde svoja iskustva deli sa kolegama iz drugih predškolskih ustanova. „Programi kojima želimo dobrodošlicu svima“ (2016.), „Od vrtića do škole- naši zajednički koraci“ (2016.), „Čarolijom kroz igru“ (2016.), „Lutkarstvo u vrtiću“ (2017.), „Moja lutka mi priča bajku“ (2017.), „Moja lutka – to sam ja“ (2018.), „Zgoda u nezgodi“ (2018.).

REČ DIREKTORKE JELENE VIDANOVIĆ O ĐORĐU

VRTIĆ

„Kao direktor predškolske ustanove mogu da kažem da sam ponosna što radim sa osobom kao što je Đorđe. Biti njegov kolega i pratiti rad vaspitača koji podržava dete, koji gradi podsticajnu sredinu za igru i učenje, koji uvažava potrebe svakog deteta, koji razvija empatiju i saradištvo među decom je nešto što inspiriše i motiviše. Đorđe je vaspitač koji kontinuirano promišlja o svojoj praksi, kritički analizira istu. Đorđe je neko ko iz srca i svim srcem voli i živi svoj posao. Njegova praksa nije „po receptu“, već je jedinstvena i po meri je svakog  deteta.“

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here