Home Predstavljamo ПРЕДСТАВЉАМО ДЕЧИЈУ УСТАНОВУ „ДЕЧИЈА РАДОСТ“ ИЗ ИРИГА – ЛУТКАРСТВО ЈЕ НАШ ПОНОС

ПРЕДСТАВЉАМО ДЕЧИЈУ УСТАНОВУ „ДЕЧИЈА РАДОСТ“ ИЗ ИРИГА – ЛУТКАРСТВО ЈЕ НАШ ПОНОС

708
0

Установа негује тимски рад, покреће и организује стручне скупове, стручне трибине. Организатори смо Луткарског фестивала деце предшколских установа који је од 2017. године акредитован од стране Педагошког завода Војводине као облик стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника, на шта смо посебно поносни. Учесници смо луткарских смотри на којима су наше представе завределе посебну пажњу стручног жирија уз добијање награда за режију, сценографију, представу у целини.

Луткарство као додатни програм, реализује се у периоду октобар– јун. Унапред су постављени васпитно-образовни циљеви и задаци који су тако конципирани да одговарају узрасту деце од 6 година. Реализатори луткарства су васпитачи. Луткарска секција има за циљ оспособљавање деце за активну анимацију лутака, дружење, спремање луткарске представе и презентовање исте на разним луткарским фестивалима деца предшколског и школског узраста.

Родитељи свих васпитних група су део луткарства, те је са њима успешно реализована луткарска представа ( родитељи израдили и анимирали лутке на штапу) поводом Нове године „Спас у прави час“- 2017.;  „Хоћу да украсим јелку“-2018, „Снешко“- 2019.  Овакав вид мотивације деци- луткарима, много је значајан јер су деца још више желела да се ангажују на стварању луткарске представе.

Награђени смо:

На луткарској смотри „Наша срца куцају у истом ритму“ Ветерник као једина предшколска установа која је учествовала у категорији са ученицима основношколског узраста

– 2017. године представа „Тврдоглаво слонче“ прва награда за сценски говор, прва награда за режију и друга награда за представу у целини

– 2018. године представа „Згода у незгоди“- категорија Најбоља представа у целини 1. место и пехар, категорија Најбоља сценографија, такође пехар и 1. место

– 15. Међународни фестивал „Креативна чаролија“ Бања Врујци као једина предшколска установа, 2019. године представа „Чудна ми чуда“ награда за најбољи дечији сценски говор.

Чланови луткарске секције имали су радијску емисију „Имам госта“, радио Епархије сремске Српски Сион; реализована је посета студију емисије за децу „Добро јутро, лењивци“ где су наша деца најавила Луткарски фестивал, а после фестивала приказана је репортажа са Луткарског фестивала у истој емисији.

Узели смо учешће на манифестацији BABY EXIT у Новом Саду, а затим на 62. Мајским играма у Бечеју, на 62. Змајевим дечијим играма у Новом Саду, као и на  манифестацији „Позориште у парку“ у Београду. Овогодишњи луткари учествовали су у снимању емисије „Хајде са мном у обданиште“, а своје представе спемају за учешће на фестивалима у Срему и Србији.

ЕКО ВИЛЕЊАЦИ СА ФРУШКЕ ГОРЕ ДЕЦА ИЗ ВИЛЕ ВАС ЗОВУ У ЕКОЛОШКУ ПАТРОЛУ НОВУ:

СВЕТЛО ГАСИ,

ПЛАНЕТУ СПАСИ!

ВОДУ ШТЕДИ

ОНА МНОГО ВРЕДИ!

ПАПИРЕ И ПРАЗНЕ ФЛАШЕ

РАЗВРСТАЈ У КОНТЕЈНЕРЕ НАШЕ!

ДОНЕСИ ЧЕП

ДА ВРДНИК БУДЕ ЛЕП!

СМЕЋЕ ОДЛОЖИ У ВРЕЋЕ,

ПРИРОДА НЕЧИСТОЋУ НЕЋЕ,

ОСТАВИ МЕСТО И ЗА ЦВЕЋЕ!

ДРВО ЗАСАДИ

ВАЗДУХОМ СЕ СЛАДИ!

ЕКО ВИЛЕЊАЦИ МИСЛЕ

И ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ ЧИСТЕ!

Бављење еколошким активностима блиско је васпитачима и деци наше установе. Учесници смо Међународног програма Еко школе и од 2016. године смо прва а предшколска установа у Срему, па чак и у Војводини која је стекла међународни статус Еко школе и носиоци смо Зелене заставе за објекат „Вила“ у Врднику. Наведено признање смо остварили 2017. године за подручно одељење у Крушедолу, а 2018. године за објекат „Чаролија“ у Иригу. 2018. године је обновљен статус за Врдник, а 2019. године за подручно одељење Крушедол.

Активни смо учесници у покрајинском програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“, а за активности које смо реализовали у партнерству са родитељима и локалном заједницом награђени смо у школској 2014/15.години- Врдник, школској 2015/16.години- Врдник. За учешће у програму 2018/19. међу награђеним васпитно-образовним институцијама нашла се и наша Установа. Наиме, ДУ „Дечија радост“ са поносом је понела три дипломе, три награде: награђен је објекат „Чаролија“ Ириг, објекат „Вила“ Врдник и подручно одељење Јазак. Награђени смо и у школској 2019/20. години. Награде само потвђују успешност реализације еколошких активности и тежњу свих запослених да се код деце, од најмлађег узраста развија еколошка култура.

Део смо тима „Чепом до осмеха“ (хуманитарно-еколошко удружење) са којима од 2014. године учествујемо и доприносимо како развоју удружења, тако и ширењу еколошке свести код деце, родитеља и локалне заједнице, укорењивања добрих и исправних навика од раног периода социјалног развоја детета, едукујемо велики број деце о заштити животне средине, важности неговања осећаја толеранције, солидарности, емпатије. У 2019. години одржана је манифестација слагања мозаика од пластичних чепова на површини од 100 м2. Манифестација која је после Новог Сада дошла у Ириг, на радост Дечије установе, али и челника општине Ириг.

ВЕЛИКА ЗЛАТНА МЕДАЉА ЗА КВАЛИТЕТ РАДА

На 14. по реду Међународном сајму образовања „Путокази“ у Новом Саду марта 2019. године међу учесницима нашла се Дечија установа која је овом приликом награђена Великом златном медаљом за квалитет свог рада. ДУ „Дечија радост“ је била једина предшколска установа која се нашла међу излагачима, са понудом прилагођеном најмлађима, али и својим колегама васпитачима, промовишући место из ког је вртић – Општину Ириг и активности које се реализују у вртићу.

Вредности које негујемо и квалитет који установа поседује препознате су и 2020. године, те смо и награђени Великом златном медаљом за квалитет на 15. Међународном сајму образовања „Путокази“ у Новом Саду. Комисија је препознала нашу преданост у бављењу еколошким, програмима и пројектима међународног карактера, у луткарству које негујемо, хуманитарним акцијама, образовним пројектима, стручном усавршавању и сарадњи са другим предшкоклским установама.

БИБЛИОТЕКАРКА – НАША ДОБРА ВИЛА

У 2019. години остварили смо сарадњу са „Библиотекарком“. Наиме, четири донације књига за нашу Установу реализоване су кроз акцију „Књига за све“. Прва у априлу 2019. године каде је у нашу Установу- објекат „Чаролија“ стигло преко стотину нових наслова за библиотеку. Књиге смо добили као поклон „Библиотекарке“ у оквиру акције „Књиге за све“. Facebook страница „Библиотекарка“  којој смо се обратили са молбом и предлогом да управо наш вртић буде следећа институција којој ће се донирати књиге, одговорила је на наш захтев, а на радост малишана, књиге су на полицама.

Друга донација у јуну 2019. године када смо имали ту част и да угостимо Александру Богдановић, која кроз акцију „Књига за све“ опрема библиотеке, вртиће, школе широм Србије. Донација од 100 нових наслова за библиотеку објекта „Вила“ у Врднику. Следећа донација била је за библиотеку подручног одељења Јазак, а наредна за библиотеку подручног одељења Нерадин. Настављамо да негујемо код деце читалачке навике па су књиге стигле и у овој години за Крушедол и библиотекке на орвореном у двориштима наших вртића.

НАШЕ МАЛО НЕКОМЕ МНОГО ЗНАЧИ

Љубав према хуманитарном раду, заједништву и волонтерству уткана је у рад Дечије установе „Дечија радост“ у Иригу.

Наша предшколска установа је у потекле две године организовала преко двадесет хуманитарних акција: „Осмех на дар“ акција прикупљања новогодишњих пакетића за децу из социјално угрожених породица; новчане донације Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака NURDOR; акција Библиотекарка „Књига за све“- опремљено шест библиотека у нашем вртићу, библиотека за родитеље у просторијама родитељске куће NURDOR-а у Новом Саду; библиотека за труднице у просторијама Дома здравља у Иригу; хуманитарна акција за децу Дечијег села у Сремској Каменици; акција прикупљања пластичних чепова „Чепом до осмеха“ и круна сарадње склапање мозаика од чепова на 100 м2 на тргу у Иригу са јасном поруком; сарадња са  фондацијом „ATC Foundation“ и прикупљање обуће која је донирана Сигурној кући у Сомбору; акција прикупљања школског прибора за децу са Косова и Метохије; акција прикупљања новчаних средстава за лечење девојчице Теодоре Андрић из Ирига, као и за дечака Стефана Гончина из Руме.

Кроз све наше акције развијамо емпатију код деце, усмеравамо децу на праве вредности, а код родитеља и друштвене заједнице подижемо свест о томе зашто је важно помагати другима. Као вртић, и даље ћемо тежити да истичемо значај хуманитарног рада и да наши родитељи, деца и сви запослени буду део различитих програма хуманитарног карактера. Заједничким деловањем и сарадњом инспиришемо друге, дајемо свој допринос, а наше мало некоме може много да значи. Кажу да је даривање уметност и да се даривање учи од малена. А наш вртић управо то и ради, а деца добијају нешто што је непроценљиво.

Више о нашим програмима и активностим можете сазнати на блогу www.vrticirig.blogspot.com или www.vrticirig.rs или facebook страница ДечијаРадостИриг или инстаграм профилу Dečija Radost Irig

„ПУТЕВА ИМА ТРИСТА ДА СЕ ОДЕ ИЗ ДЕТИЊСТВА.

А, САМО СЕ РЕТКИ СЕТЕ, ДА ОСТАНУ ВЕЧНО ДЕТЕ.“

(Мирослав Мика Антић)

Останимо деца, верујмо у децу, уживајмо у њиховом одрастању.

Јелена Видановић

директорка вртића у Иригу, али пре свега васпитач који верује у децу, родитеље и своје колеге

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here