Home Predstavljamo ПРЕДСТАВЉАМО „Буквар вештина и врлина“ учитељица Наде Кљајић и Десанке Ристић

ПРЕДСТАВЉАМО „Буквар вештина и врлина“ учитељица Наде Кљајић и Десанке Ристић

208
0

Међу бројним приручним а корисним додатним материјалима за непосредан рад са децом, млађег школског узраста, појавио се „Буквар вештина и врлина“, ауторски рад две учитељице, Десанке Ристић и Наде Кљајић.

По чему се овај едукативни приручник (радна књига) издваја од других приручника намењених деци?

На први поглед уочавају се црвене корице књиге, украшене цртежима ученика, ове две учитељице. Посматрајући те дечије цртеже, можемо уочити позитивна окружења за здрав и безбрижан развој сваког детета. Наменски цртежи Десиних ученика, такође, додатно оплемењују песме њихове учитељице.

Књига „Буквар вештина и врлина“ је састављена из две едукативно-креативне целине.

У првом делу књиге налазе се већ поменуте Десине песме, путем којих свако дете може научити основне животне вештине. На пример: како ушити дугме, закрпити чарапе, очистити ципеле одржавати личну хигијену, скувати гриз, спремити себи сендвич, и тако даље.

Уз стихове ових забавних наменских песама, свако дете ће брзо и лако, овладати овим основним животним вештинама. Песме се могу изговарати као бројалице у хору, певати на осмишљену мелодију по избору, или шапутати себи као упутство за рад.

Други део књиге, који је сачинила учитељица Нада Кљајић, односи се на врлине које треба подстицати код деце од најранијег узраста. Култура једног народа се огледа у неговању позитивних, односно квалитетних особина сваке особе. Зато је посебан осврт учињен на осмишљавању различитих начина који би на најбољи начин утицали на подстицање оваквих особина код деце.

У овом другом делу деца се зато могу упознати са наменским текстовима који им омогућавају  да се техником критичког мишљења „Читањем са предвиђањем“ обуче како се ваља културно (пожељно) понашати у разним животним (сакодневним) ситуацијама: у школи, гостима, улици, позоришту,….

Учитељица Нада није одустала ни од потребе да се на пригодан начин позабави и обавезама које би свако дете од малих ногу требало да испуњава и тако се адекватно  припреми за будућност. Кроз основне активности за очување животне средине и једноставне креативне идеје за рециклирањем, овај приручник се коначно заокружује у једну смислену целину, као што се и у називу књиге види у „Буквар вештина и врлина“.

Осврт и своје мишљење на рад учитељица Десанке Ристић и Наде Кљајић су дале и њихове колегинице: професор Јелена Драгић, колегиница Мирјана Т. Лазаревић и учитељица Дијана Малиџа.

Издавајамо делове из њихових рецензија:

„…Веома поучна књига која на занимљив начин учи децу правим животним вредностима. Кроз песмице, поучне приче и илустрације, одлучују се, саопштавају најважније врлине и вештине које треба да савладају. Ова књига подстиче и размишљање и креативност код деце. Допада ми се што кроз целу књигу деца имају активно учешће, било да боје, пишу или праве неке предмете. Једна од оних ретких књига коју би требало свако дете да прочита и има у својој кућној библиотеци…“      Ј. Драгић

„…Правила су често преозбиљна и тешка, понекад изазивају и дозу отпора и ината, али исказана кроз стихове и цртеж, причу и разговор, су занимљива, воде дијете лагано, кроз игру, дајући му довољно времена да само уочи, научи, примијени. На такав начин дијете стиче неопходно самопоуздање, стрпљење, подстиче креативност, машту и таленат. …Књига по мјери дјетета, која и одраслима даје лијепу поуку да „лијепа ријеч и гвоздена врата отвара“….“    М. Т.  Лазаревић

„…Свако дете је чист извор лепоте, разноразних врлина и вештина које помоћу овог дивног Буквара причају дивне приче и певају сјајне песме.                                                Ако мислите да рецепт за ваше омиљено јело не постоји, отворите ову дивну књигу и одмах почните са читањем. Уживаћете у дивној авантури наизглед досадне свакодневице…“ Д.  Малиџа

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О КЊИЗИ И КУПОВИНИ КЊИГЕ НА МЕЈЛ
Нада Кљајић
shinen13@gmail.com

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here